basis naar compleet

— dinsdag 15 november 2022, 09:52 | 3 reacties, praat mee

Achter de microfoon ging geen golf hem te hoog; in memoriam Klaas Samplonius (1947-2022)

Klaas Samplonius in de studio van Langs de Lijn (NOS) in het toenmalige Muziekpaviljoen. - © Archief Govert van Brakel

Journalist en presentator Klaas Samplonius overleed 12 november op 75-jarige leeftijd. Samplonius was eind jaren 70 een van de eerste vaste presentatoren van het radioprogramma Met het Oog op Morgen (NPO Radio 1). Voormalig radiopresentator Govert van Brakel schreef een In Memoriam. ‘Klaas bleef altijd Klaas’. Laatste wijziging: 15 november 2022, 15:41

Het was een schokkend en verpletterend bericht dat me afgelopen zaterdagmorgen vroeg uit diverse hoeken bereikte. Klaas Samplonius overleden.

Hoelang kennen we elkaar wel niet? In de eerste stralen van een vroege herfstzon flitst een kleine vijftig jaar radio aan me voorbij. De prachtige, donkere stem en de journalistieke talenten van Klaas zijn onlosmakelijk verbonden aan toonaangevende radioprogramma’s als Met Het Oog op Morgen, Radio Tour de France, Langs de Lijn.

In een later omroepleven was hij hoofdredacteur van TweeVandaag en programmaleider bij de TROS. In zijn laatste periode bij de omroep trok hij als directeur RTV Drenthe aan de haren uit een moeras van financiële en personele malheur.

Als begin twintiger kwam Klaas terecht in het gezelschap van toekomstige ‘grootheden’ als John de Mol, Ferry de Groot, Mart Smeets en Bob Spaak

Zijn succesrijke mars door medialand begon in 1965 bij de Zwolse Courant. De weg leidde via Trouw, het weekblad Accent, de Gooi- en Eemlander en het AD uiteindelijk naar de radio.
‘Hilversum’ bereikte hij via de zeezender Radio Noordzee. Op die zender had zijn krant, het AD, zendtijd gekocht voor het zaterdagse sportprogramma Sport en Sportwereld. De opnamen vonden plaats in het statige pand van Uitgeverij Strengholt in Bussum.

Als begin twintiger kwam Klaas terecht in het gezelschap van toekomstige ‘grootheden’ als John de Mol, Ferry de Groot, Mart Smeets en Bert Spaak. Klaas had het geluk dat zijn bandjes werden gehoord door Hans Engelman van Avro’s Radiojournaal. ‘Stuur eens een briefje naar de Avro’, luidde diens advies. Zo geadviseerd zo gedaan.

Sportrevue
Zijn eerste omroepbaas is Jan de Visser, hoofd van de actualiteitenrubriek Avro. Klaas voelt zich thuis bij de Avro. Zeker als hij ook presentator/redacteur wordt van Sportrevue. De rubriek stond onder leiding van de bekende, niet van ijdelheid gespeende Dick van Rijn: ‘Goedemiddag luisteraars, in Nederland, in Oost en West, op zee, of waar ook ter wereld. Hier is Dick van Rijn… De vlaggen wapperen strak aan de mast, het Oranjezonnetje schijnt, in het stadion zijn 65.000 mensen in gespannen afwachting van de gebeurtenissen die deze middag gaat brengen…

Dick hield van Dick. Soms wist hij niet zo gauw hoe z’n naaste collega heette. ‘Zeg Sam, wil jij…’. Over het gezicht van Klaas streek een lichte glimlach. Hij kende zijn pappenheimers.
Klaas bezat de gave van de onverstoorbaarheid. Daar heeft hij in de hectische wereld van onverwacht nieuws en verrassende sportmomenten in z’n werk veel plezier aan beleefd.
Achter de microfoon ging geen golf hem te hoog.

In 2010 zwaait hij af, met een koninklijk lintje op de revers.

Klaas bleef altijd Klaas. Altijd zichzelf. Geen schreeuwer, maar een beheerste, geïnformeerde gids die z’n luisteraars rustig langs de emoties van gebeurtenissen loodste. Na zijn overstap naar de NOS beitelt hij met Kees Buurman, chef Nieuws en Sport, aan de eerste jaargangen van Met Het Oog op Morgen en Radio Tour de France. Bij de Tros wordt hij hoofdredacteur van de tv-actualiteiten en hoofd van de ledenadministratie. Hij lijkt er op weg naar zijn pensioen als hij verrast wordt door een telefoontje uit Assen.

‘Zeg Klaas, we zitten hier in de penarie.’ De mededeling is afkomstig van een lid van de Raad van Toezicht van RTV Drenthe. Of hij directeur wilde worden van de club…Toen hij er een half jaartje zat dacht hij: ‘Wat heb ik me op de hals gehaald.’ Personeelsleden vochten elkaar de tent uit, er was een schrijnend gebrek aan geld en ruzie met ‘de politiek’.

Niet stilzitten
Eind goed al goed. In 2010 zwaait hij af, met een koninklijk lintje op de revers. Van stilzitten is ondertussen geen sprake. Klaas, vaak in keurig pak met stropdas, is een man die van besturen houdt. Hij duikt op in het bestuur van PNO, de pensioenorganisatie van de omroep, wordt lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Omroep Muziek - die concertseries voor de omroep verzorgt van het Radio Philharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor - is lid van het bestuur van de Vereniging van Omroepgepensioneerden en voorzitter van de Stichting Omroephistorie die het kwartaalblad Aether uitgeeft.

Neerslachtig maakt het hem niet. Met hulp van chemokuren klimt hij uit het dal.

Tot het niet meer ging. In 2010, kort na zijn afscheid van RTV Drenthe, op het moment dat een nieuwe levensfase hem toelacht, openbaart zich een nare ziekte. Hij is gauw moe, zweet zonder dat er sprake is van fysieke inspanningen, heeft weinig trek in eten. Het zijn de symptomen van de ziekte van Waldenström, een beenmergziekte. Een medicijn ertegen bestaat niet.

Neerslachtig maakt het hem niet. Met hulp van chemokuren klimt hij uit het dal. Een tijdlang is hij ‘schoon’, maar hij weet dat de ziekte ooit weer de kop zal opsteken. Het overkwam hem dit jaar.

‘Hé Klaas, binnenkort komt onze Ouwe Jongens Club weer samen in Hilversum. Ben je van de partij?’, vraag ik hem de afgelopen zomer per mail. Hij vindt het erg jammer dat hij de uitnodiging aan zich voorbij moet laten gaan. ‘Gelukkig heb ik mijn chemokuur achter de rug. Ik moet echter nog wel behoedzaam zijn en kreeg het advies mij niet in grote gezelschappen te bewegen.’

Apostolisch Genootschap
Klaas behoorde in zijn persoonlijke leven tot het Apostolisch Genootschap, een vrijzinnig religieus-humanistische organisatie. Met 15.000 leden een kleine kerkgemeenschap die volgens haar website ‘een ontmoetingsplaats biedt aan mensen die hun leven meer zin en inhoud willen geven.’
Op zondag woonde Klaas de kerkdienst bij, door de week bezocht hij thema-avonden die dienen ‘ter lering, inspiratie en ter aansporing om zorgvuldig met elkaar, de wereld en haar bronnen om te gaan’.

Wie Klaas heeft mogen meemaken herkent in hem, in geheel zijn doen en laten, de woorden in die laatste zin. In alles wat hij heeft mogen doen was hij zorgvuldig, correct, fatsoenlijk.

Als iemand is overleden, zegt het Apostolisch Genootschap, ‘sluiten we in de eredienst zijn/haar levensboek’. Deze metafoor verwijst naar het leven van de overledene met alles wat zich daarin voordeed. De aanwezigen gaan staan om aan te geven dat zij het licht van de liefde brandend zullen houden.

Goede, aimabele, gelijkmatige Klaas. Vaarwel.

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

GJ de Groot, 15 november 2022, 15:11

“Als begin twintiger kwam Klaas terecht in het gezelschap van toekomstige ‘grootheden’ als John de Mol, Ferry de Groot, Mart Smeets en Bert Spaak. “

Jeugdige overmoed van de anonieme redacteur van Villamedia? Het zijn immers zeker niet de woorden van de wandelende encyclopedie Govert van Brakel.
De coryfee van de radiosportzaken heette BOB Spaak.

Guus Mater, 15 november 2022, 15:20

Nee, zeker niet. Bert Spaak was een ,,toekomstige grootheid”. Bob Spaak was zijn vader.

Chris Helt, 15 november 2022, 15:40

Met autorisatie van Govert van Brakel plaats ik zijn reactie onder mijn naam. Groet, Chris Helt (hoofdredacteur Villamedia): “Hallo Frans, Bovenstaande reactie is geplaatst onder het i.m. Klaas Samplonius. Ik kan niet op de site van Villamedia reageren. Geen lidvan de NVJ. Meneer De Groot, u vergist zich. Bob Spaak was in de vroege jaren zeventig echt geen toekomstige coryfee meer. Hij was van 1917… Het betreft hier toch echt Bert Spaak, de zoon van Bob. Hoe ik dat zo zeker weet? Klaas heeft het mezelf ooit verteld… Bert is de kant opgegaan van de sportmarketing. Richtte begin jaren tachtig Bureau Pro Sport op. Nee meneer De Groot, er is geen stagiair van Villamedia aan dit i.m. te pas gekomen Het is mijn tekst. Klaas zou hem gefiatteerd hebben. Daar ben ik zeker van. Met vriendelijke groet, Govert van Bakel.”

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.