basis naar compleet

— vrijdag 13 oktober 2017, 14:50 | 0 reacties, praat mee

Abortuskliniek wil niet praten met Nederlands Dagblad om christelijke signatuur

© Ilvy Njiokiktjien / ANP

Het Nederlands Dagblad is boos. Maanden deed de krant onderzoek naar declaratiefraude bij abortusklinieken van Casa. Uit het onderzoek bleek vervolgens dat De Beahuis & Bloemenhovekliniek in Heemstede ook sjoemelde. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de krant weigert de directie van Bloemenhove een reactie te geven. De christelijke signatuur van het Nederlands Dagblad speelt daar een rol in. Laatste wijziging: 13 oktober 2017, 15:30

Er kwam ook geen antwoord tot het Nederlands Dagblad in september het verhaal publiceerde. Toen verscheen de directeur van de De Beahuis & Bloemenhovekliniek Thea Schipper-Wierda ineens wel bij verschillende media. Bij de NOS beschuldigde de directeur de krant van laster. Zij zien het artikel als een wraakactie omdat ze een interview met de krant hebben afgewezen.

Bij hoofdredacteur Sjirk Kuijper, steekt het dat diverse media, waaronder ook Villamedia, de zware beschuldiging van laster tegen de krant opschrijft en het daarbij laat. “Het gebeurt namelijk niet vaak dat een organisatie die zélf met argumenten en op basis van gedegen onderzoek beschuldigd wordt van malversaties, zo hard de aanval opent op de integriteit en intenties van de boodschapper en daarmee de journalistiek - jullie en mijn beroepsgroep - in een kwaad daglicht stelt.” Voor de duidelijkheid: Kuijper staat volledig achter het gepubliceerde dossier over fraude bij abortusklinieken. Eerder zei hij al dat ze niet over een nacht ijs zijn gegaan. “Wij wilden voorkomen dat we als anti-abortuskrant zouden worden weggezet.” De krant heeft een christelijke signatuur.

Ook het NPO Radio1 programma De Ochtend heeft de directeur gesproken. Daar vertelde ze dat ze een klacht bij de Raad voor de Journalistiek had ingediend. “Dat is grootspraak,” vertelde Sjirk Kuijper de volgende dag in het programma (vanaf 23.50 minuten). “Je kunt geen klacht indienen bij de Raad als je niet eerst bij het medium zelf geklaagd hebt. Dus ze heeft een briefje gestuurd naar de Raad voor de Journalistiek; ‘we willen ons beklagen over het Nederlands Dagblad’. En de secretaresse van de Raad voor de Journalistiek heeft waarschijnlijk een briefje of een mailtje teruggestuurd van ‘wilt u dat eerst even bij het Nederlands Dagblad melden’. Vervolgens krijgen wij inderdaad een berichtje en dat is het eerste levensteken dat wij van mevrouw Schipper van de Bloemenhovekliniek hebben ontvangen.”

De krant heeft die brief online gezet en beantwoord. “Daarna heb ik ze nog een keer expliciet gevraagd om wel, zoals beloofd, tenminste een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek, zodat we nog eens inhoudelijk in gesprek zouden raken met elkaar.” zegt Kuijper.

Eind september volgde het laatste contact, meldt Kuijper. Schipper-Wierda blijft bij het standpunt dat de krant een rectificatie moet plaatsen. Daarnaast schrijft ze in een brief die Villamedia mocht inzien, dat het Nederlands Dagblad een duidelijke religieuze signatuur heeft en dit ook actief uitdraagt. “Als voor uw dagbladjournalisten de werkelijkheid wordt geduid in het licht van de Bijbel, hebben wij onze bedenkingen bij de invulling die uw journalisten geven aan objectiviteit en waarheid. [...] In de afgelopen weken zijn wij, helaas, niet overtuigd geraakt van uw intenties om objectieve waarheden centraal te stellen in de publicaties.”

Kuijper vindt het opmerkelijk dat Schipper-Wierda niet of nauwelijks ingaat op zijn eerste brief van 18 september. En het betrekken van de christelijke signatuur van de krant bij de kwestie vindt hij bizar. “Dat wij een christelijke krant zijn, slaat op de levensovertuiging van waaruit wij onze commentaren motiveren. Maar wij doen keurig professioneel aan scheiding van nieuws en commentaar. Niet willen praten met een christelijke journalist - is dat geen discriminatie?”

Ook is het voor de hoofdredacteur nog steeds niet duidelijk of er een rechtsgang volgt vanwege een aanklacht van laster of dat er een klacht bij de Raad voor de Journalistiek wordt neergelegd. 

Op vragen van Villamedia afgelopen week of er in oktober nog contact is geweest met de krant beantwoord de directeur patiëntenzorg van De Beahuis & Bloemenhovekliniek dat er op 18 september een klacht is ingediend bij de krant. “Momenteel zijn wij bezig met de voorbereiding voor het indienen bij de Raad voor de Journalistiek. Tot die tijd wil ik inhoudelijk niet op de zaak ingaan.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.