— woensdag 6 oktober 2010, 10:49 | 6 reacties, praat mee

Abonnementen makkelijker op te zeggen

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel waarbij abonnementen en contracten niet meer stilzwijgend worden verlengd. Het wetsvoorstel is een initiatief van PvdA’er Martijn van Dam. Het wetsvoorstel voorziet in kortere opzegtermijnen maar ook in eenvoudigere manieren om op te zeggen. Terwijl er voor een nieuw abonnement slechts gebeld hoeft te worden, is voor het opzeggen vaak een aangetekende brief nodig. 'Met deze wet is dat allemaal verleden tijd', aldus Van Dam. Verzekeringen vallen niet onder de regeling. ‘En ook zijn aparte regels opgenomen voor kranten, die kwartaalabonnementen nog wel stilzwijgend mogen verlengen. Tijdschriften die eens per kwartaal verschijnen, mogen met nog maximaal 1 nummer worden verlengd. Verder gelden de nieuwe regels niet voor verenigingen, maar vallen verenigingsbladen er wel weer onder.' Meer bij Elsevier / ANP via Adformatie / FD

Bekijk meer van

Praat mee

6 reacties

Paul Disco, 6 oktober 2010, 13:37

De wet treedt pas in werking met ingang van de eerste dag van de dertiende kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst.
In normaal Nederlands: volgens mij gaat de wet pas op 1 januari 2012 in.

herman, 6 oktober 2010, 21:24

Wat mij opvalt, is dat de media zelf uiterst spaarzaam omgaan met informatie betreffende dit akkoord, getuige ook bovenstaande reactie! De reden ligt voor de hand, maar is niet zuiver….

Paul Disco, 6 oktober 2010, 21:45

@ Herman
Huh? Misschien heb je de wat nieuwsberichten gemist? In NRC, RTL Z, Financieele Dagblad, Noordhollands Dagblad, Publishr, Eindhovens Dagblad.
Noem eens een belangrijk nieuwsmedium dat er uiterst spaarzaam over heeft bericht?

herman, 7 oktober 2010, 14:37

@Paul Disco
Kennelijk hebben de media, die jij noemt in ieder geval niet volledig genoeg bericht over “het akkoord”, want je geeft zelf een uitleg, die relevant kan zijn en nu juist dit soort toevoegingen mis ik in de media! Ofwel de meeste media berichten onvolledig of snappen e.e.a. domweg niet…..

Paul Disco, 7 oktober 2010, 16:40

@herman
Ok, ik begrijp het. De wet is overigens simpel: je hebt in principe straks 1 maand opzegtermijn, ook al heb je net voor een jaar een abonnement verlengd. Bij kwartaalabonnementen is dat anders, die moet je uitzitten.
Het zal dus voordeliger zijn om jaarabonnementen op kranten of tijdschriften te nemen, want daar kun je zo nodig snel vanaf. En ze zijn nog goedkoper ook.

Paul Disco, 7 oktober 2010, 16:42

@herman
Het gaat overigens om de periode na automatisch verlengen. Niet om de eerste contractperiode.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.