— vrijdag 18 december 2015, 16:31 | 0 reacties, praat mee

Aantal ontvoeringen en journalisten in cel neemt af

Persorganisatie Reporters sans Frontières meldt dat er wereldwijd 153 journalisten in de cel zitten, een daling van 14 procent ten opzichte van 2014 (178). Syrië voert de trieste lijst aan met 26 journalisten die vastzitten, gevolgd door China met 23 gevangen journalisten en op plek drie staat Egypte met 22 journalisten in de gevangenis. RSF meldt ook dat er 161 burgerjournalisten (was 178 in 2014) vastzitten en 14 media-medewerkers. Laatste wijziging: 18 december 2015, 17:24

Verder heeft de persorganisatie cijfers op een rij gezet over ontvoeringen. Het aantal journalisten dat 24 uur of langer werden ontvoerd daalde met 34 procent naar 79. De oorzaak van de sterke daling wordt gezocht in het feit dat er minder ontvoeringen plaatsvinden in Oekraïne, waar in 2014 nog de meeste ontvoeringen plaatsvonden. Nu zijn Syrië, Jemen, Irak en Libië de landen waar de meeste journalisten worden ontvoerd. Islamitische Staat heeft de meeste ontvoeringen op naam staan, gevolgd door Houthis en Al-Nusra. Op dit moment worden nog 54 journalisten, drie burgerjournalisten en vier media-medewerkers gevangen gehouden.

Begin deze week kwam ook het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) met cijfers. Zij melden dat er 199 journalisten in de cel zitten. Het verschil in cijfers komt onder andere doordat de organisaties vaak andere criteria hanteren.

Bekijk meer van

RSF

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.