— donderdag 26 oktober 2017, 11:17 | 0 reacties, praat mee

Oud-hoofdredacteur The Today begint nieuw mediaproject op Sint Maarten

Een overzichtsfoto van de verwoesting op Sint Maarten na orkaan Irma | ANP - © Vincent Jannink / ANP

Oud-hoofdredacteur van de krant The Today Hilbert Haar heeft toch nieuwe plannen om de online nieuwsvoorziening op Sint Maarten voort te zetten. Eerder dacht Haar dat zijn toekomst ergens anders zou liggen, nadat zijn krant de nasleep van storm Irma niet overleefde. De papieren krant verscheen voor het laatst op 5 september, de dag voor Irma een spoor van vernieling trok over het eiland. Laatste wijziging: 26 oktober 2017, 14:37

Het gebouw waarin de redactie gehuisvest raakte zwaar beschadigd. De eigenaar kon de investeringen die nodig waren voor een herstart niet verantwoorden. Het personeel werd zes oktober ontslagen, met een aanbod van doorbetaling van drie maanden salaris.

“Ik ben in september, zodra dit mogelijk was, gewoon blijven doorwerken voor de website. Onze marketingmanager Terrance Rey was hier actief bij betrokken. Hij heeft een nieuwsbrief gecreëerd die in eerste instantie naar 7.000 abonnees ging. Na opschoning bleven er daarvan rond 5.600 over. Terrance heeft ook de Facebook-page voor Today gecreëerd,” vertelt Haar.

“De belangstelling voor onze nieuwsvoorziening was ongekend groot. Als voorbeeld noemt hij een verhaal over Orient Beach. Dat is een van de toeristische topattracties op het eiland en werd door meer dan 70.000 mensen gelezen. “Niet gek voor een krantje dat in print niet meer dan 2.000 exemplaren uitgaf”, aldus Haar.

Haar heeft samen met Rey nog een poging ondernomen om een samenwerking aan te gaan met de uitgever van The Today voor specifiek online nieuwsvoorziening. Het is niet gelukt daarover overeenstemming te bereiken. Sinds 23 oktober mogen ze daarom de naam Today niet meer gebruiken.

Nu gaan ze verder met een online uitgave: de website stmaartennews.com, waar nog aan wordt gewerkt, een Facebook-pagina StMaartenNewsOnline, en een nieuwsbrief.

Haar werkt vanuit huis, nu hij zonder kantoor zit. “Als een soort digital nomade.” Haar zegt dat het een nieuwssite in de stijl van Today wordt, “waar het verslaggeving en opinies en commentaren betreft, in combinatie met video reporting door een extern lokaal bedrijf.”

“Als je me vraagt Today te typeren dan zeg ik: de kleinste krant met de grootste bek en de meeste invloed. Die kwaliteiten nemen we nu mee,” stelt Haar. De levensvatbaarheid van het project blijft ondanks de nieuwe plannen onzeker. “We hebben wel enige toezeggingen van adverteerders, maar de advertentiemarkt is na orkaan Irma vanzelfsprekend ingestort. Onze inkomstenbron is daardoor onzeker, maar we blijven doorgaan zolang we nog een paar stuivers in onze portemonnee hebben. Indien ons project faalt dan wordt St. Maarten een one paper city. Ik wens mijn collega’s bij de Daily Herald vanzelfsprekend het allerbeste, maar ons eiland heeft die tweede stem hard nodig.”

De oud-hoofdredacteur van The Today heeft zich dan ook al gemeld bij de organisatie van de Benefietavond voor getroffen media op de Bovenwindse Eilanden. Volgens organisator Jan-Willem Wits is het belangrijkste doel het samenbrengen van vraag en aanbod.

Wits: “Natuurlijk willen we eerst in kaart hebben welke behoeften de lokale media hebben. Dat kan heel praktisch zijn en vormen van noodhulp, zoals zo’n laptop of extra middelen. Maar we willen nog liever kijken naar mogelijkheden om structurele versterking van de media te bieden. Achter de schermen bouwen we aan een ‘coalitie’ van partijen in Nederland die daarover mee willen denken en hulp willen bieden. Denk aan stageplekken, opleiding, redactionele ondersteuning en advies.”

De benefietavond is op 9 november in Nieuwspoort. Bij deze avond zal onder andere ook Gordon Snow, hoofdredacteur van The Daily Herald aanwezig zijn.

Villamedia sprak eerder met hem over de problemen waar The Daily Herald en andere media mee kampen na orkaan Irma.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.