— donderdag 21 september 2017, 15:09 | 0 reacties, praat mee

Journalisten op Sint Maarten pakken de draad weer op na orkaan Irma

Binnen de kortste keren waren journalisten van de Engelstalige The Daily Herald op Sint Maarten weer aan het werk nadat orkaan Irma over het eiland was getrokken. Zo goed en zo kwaad als het ging. Op papier verschijnt de krant nog niet, maar via de site worden alle inwoners op de hoogte gehouden van het laatste nieuws. "Werkethiek en een poging om de draad weer op te pakken na zo'n beproeving hebben er zeker mee te maken", aldus hoofdredacteur Gordon Snow. Inclusief correspondenten in Nederland werken er momenteel zo'n tien journalisten voor de grootste ochtendkrant van Sint Maarten. Laatste wijziging: 22 september 2017, 22:20

En dat ondanks dat de huizen en appartementen van zeker vier journalisten op Sint Maarten flinke schade hebben opgelopen. Ze hebben een halve dag verlof gevraagd om thuis orde op zaken te stellen, maar dat was het, aldus Snow. “Al mijn verslaggevers beseffen ook het belang van het verstrekken van accurate en zo nodige kritische informatie aan het grote publiek tijdens een gebeurtenis als dit.”

Naast een lokaal radiostation was The Daily Herald de enige mediaorganisatie op Sint Maarten dat geen significante schade had opgelopen aan de infrastructuur. “Na de orkaan lag het grootste deel van de telecommunicatie direct plat en was er geen andere manier om te communiceren dan via ons”, schrijft Snow in een mail.

De krant heeft ook geluk dat ze een eigen generator hebben. De elektriciteit op het eiland is pas sinds een paar dagen weer hersteld, maar het is nog onstabiel. Inmiddels is er ook weer water. “Problemen waar we gedurende de dag tegenaan lopen, hebben meer te maken met het communicatiesysteem. Dat werkt nog steeds maar gedeeltelijk. Whatsapp is nu de meeste betrouwbare manier van communiceren. Mobiele telefoongesprekken zijn nog steeds van twijfelachtige kwaliteit. Maar de situatie is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van een week geleden”, besluit Snow positief.

En dat is op dit moment de instelling bij iedereen van The Daily Herald, vertelt de hoofdredacteur. “In de afgelopen dagen hebben we de nadruk geprobeerd te leggen op de toekomst en niet te veel blijven hangen bij het negatieve, tenzij het absoluut noodzakelijk is.” Veel van het nieuws dat de krant de afgelopen periode bracht zijn publieke mededelingen over het heropenen van bedrijven en het oproepen van werknemers of ambtenaren om weer terug aan het werk te gaan. “Items die niet als hard nieuws worden beschouwd, maar die we plaatsen, omdat de instanties nu nergens anders terecht kunnen.” 

De aanwezige journalisten werken de hele dag en hebben speciale passen gekregen om tijdens de avondklok, die nu loopt van 19.00 uur ‘s avonds tot de volgende ochtend 06.00 uur, buiten te zijn. Snow had gehoopt deze week de eerste papieren editie uit te brengen, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Vormgevers en personeel die de krant drukken werken vooral ‘s avonds en zij hebben nog geen speciale passen. Er ligt inmiddels een verzoek bij de Nederlandse militairen om dispensatie te geven voor die werknemers van The Daily Herald, vertelt Snow. Daarnaast probeert hij nog zicht te krijgen op welke verkooppunten echt open zijn. De krant wordt deels bezorgd, maar vooral verkocht door straatverkopers en in winkels. Maar een aantal supermarkten is na de orkaan geplunderd en soms bang om weer open te gaan, ondanks de aanwezigheid van Nederlandse militairen en politie.

Wat betreft het drukproces en het gebruik van papier voor de krant maakt Snow zich voorlopig nog geen zorgen. Er ligt nog een grote hoeveelheid. “Als er gedrukt kan worden zullen we misschien het formaat moeten aanpassen, om er zeker van te zijn dat we niet zonder papier komen te zitten voordat de nieuwe lading komt. Er is al een nieuwe container met papier onderweg. Het is mogelijk dat containers worden gelost, maar de voorkeur gaat nu nog uit naar het aan land brengen van hulpmiddelen in plaats van papier.”

Snow maakt zich wel zorgen om de economische toekomst van de krant en van het eiland. “Veel grote adverteerders hebben aanzienlijke schade aan hun bedrijven opgelopen. Zeker 80 procent van de hotelsector is flink beschadigd. Je kan wel bedenken hoe dat door zal werken in onze economie, die totaal afhankelijk is van het toerisme.” Ook voor The Daily Herald is de toekomst onzeker, schrijft Gordon Snow. “Hoewel we ook inkomsten binnenkrijgen door het drukken van publicaties van de Franse zijde van Sint Maarten en van Anguilla, Nevis en St. Kitts, is het niet duidelijk wat het economisch effect zal zijn op deze publicaties en wat de gevolgen zijn voor onze inkomsten.” 

Maar hulp is onderweg. Voor media op Sint Maarten en andere Caribische journalisten die zijn getroffen door orkaan Irma zijn door de Association of Caribbean MediaWorkers (ACM) acties opgezet om fondsen te verzamelen. “De journalistiek heeft het zwaar te verduren. Het is alleen door de toewijding van diezelfde journalisten die getroffen zijn, dat het vak niet op zijn knieën is,” aldus Wesley Gibbings, voorzitter van de ACM. Inmiddels is een inventarisatie gestart om de specifieke schade vast te stellen die journalisten hebben geleden op de eilanden waar de ACM leden heeft. Het gaat in totaal om zes eilandgemeenschappen die door orkaan Irma getroffen zijn: Anguilla, Barbuda, Britse Maagdeneilanden, Turks- en Caicoseilanden en St Martin/Sint Maarten. ACM is ook een samenwerking gestart met Cana news online. Op deze pagina krijgen de verhalen en ervaringen van getroffen journalisten een platform. 

ACM-lid Marvin Hokstam is aangesteld om in Europa activiteiten te ondernemen voor de getroffen media. Hokstam heeft zelf twintig jaar op Sint Maarten gewoond en als journalist in heel het Caribisch gebied gewerkt voordat hij naar Nederland trok. Hij is inmiddels een crowdfundingsactie gestart op het platform GoFundMe. “Journalisten zijn goed in zichzelf wegcijferen, maar het leed dat die mensen getroffen heeft is onvoorstelbaar. Zo is Daily Herald journaliste Alita Singh haar huis kwijtgeraakt en is bij Saint Martin Today Newspaper het dak van hun redactiegebouw en drukkerij gevlogen. Het is onze morele plicht om onze vakbroeders en zusters te ondersteunen.” Hokstam hoopt tienduizend euro binnen te halen, maar heel hard gaat het nog niet. Na een week staat de teller op 484 euro.

Hokstam laat ook nog weten dat communicatie op de meeste eilanden nog zeer moeilijk gaat, de inventarisatie gaat dus niet zo snel. Ook de schade aan eilanden die getroffen zijn door orkaan Maria zijn nog niet meegenomen. Maar de foto’s die langzaam uit Dominica en de Franse eilanden Guadeloupe en Martinique sijpelen “tonen een verwoesting die nog erger is dan op Sint Maarten, als je je dat kan voorstellen”. 

Hulp hoeft trouwens niet alleen in de vorm van geld te worden gegeven valt te lezen op de GoFundMe pagina. “De ACM wil de getroffen collega’s voornamelijk helpen om hun werk te hervatten; vaak betreft het namelijk freelancers, die voor hun inkomsten afhankelijk waren van de toerusting die ze kwijtraakten: foto- en videocamera’s, audio opname-apparatuur, computers. Mochten er organisaties of mensen zijn die dit soort apparatuur willen schenken; het is welkom”.

De redactie van The Daily Herald helpt op haar beurt de gemeenschap weer. Niet alleen met nieuws, maar ook heel praktisch door hun wifi-netwerk open te stellen voor buurtbewoners. Ze kunnen er ook hun mobiele telefoon opladen. Op die manier staan soms tientallen mensen op de stoep bij de krant. Ook biedt de redactie onderdak aan journalisten van andere media. Snow vertelde aan Hokstam dat ze daardoor soms zelf geen bandbreedte meer hebben, maar elkaar helpen staat voorop.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.