persveilig seminar

— vrijdag 22 april 2016, 08:59 | 0 reacties, praat mee

90 procent krantenmarkt in handen van drie uitgeverijen

CC0 / Pixabay

De persconcentratie was nog nooit zo hoog in het Nederlandse krantenland. 90 procent van de dagbladenmarkt is in handen van drie uitgevers: De Persgroep, TMG en Mediahuis/Concentra. Dat concludeert onderzoeker Piet Bakker. In 2015 waren er in Nederland acht dagbladuitgevers actief. In 1980 waren dat er nog 25.

Twee van de acht uitgevers zijn in Belgische handen en vier uitgevers hebben een marktaandeel van 2 procent of minder. De Persgroep is de grootste speler in krantenland en heeft ruim de helft (52 procent) van de Nederlandse betaalde kranten in handen. TMG en Mediahuis/Concentra volgen met respectievelijk 24 en 12 procent.

NDC Mediagroep, de vierde uitgever van Nederland, heeft een marktaandeel van 7 procent. De overige vier uitgevers van kranten moeten het gezamenlijk doen met zo’n 5 procent van de markt. Meer bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.