50 procent van vrouwelijke journalisten heeft met bedreigingen te maken

De helft van de vrouwelijke journalisten heeft te maken (gehad) met bedreigingen, intimidaties of geweld in het kader van hun werk. Met name freelancers en/of journalisten met een migratieachtergrond zijn kwetsbaar.
Dit blijkt uit ‘Een onveilig klimaat’, een onderzoek van dr. Marjolein Odekerken en Laura Das (MA) onder vrouwelijke journalisten, dat vandaag op de Dag van de Persvrijheid bekendgemaakt is.
Van de 366 ondervraagde vrouwelijke journalisten is 50 procent weleens geïntimideerd tijdens het werk. Jaarlijks heeft 37 procent te maken met bedreigingen, bij 9 procent gebeurt dit maandelijks en bij 3 procent komen de bedreigingen wekelijks voor. Het vaakst krijgen vrouwelijke journalisten te maken met online/social media bedreigingen (31 procent), juridische bedreigingen (29 procent), andere bedreigingen zoals verbaal of telefonisch (22 procent) en fysieke bedreigingen (19 procent).
De daders zijn vaak burgers die journalisten via sociale media bedreigen. Ook aanhangers van politieke partijen komen voor, het bedrijfsleven, personen met een verward gedrag en criminelen/onderwereld. Opvallend is dat ook collega-journalisten worden genoemd.
De impact van die bedreigingen is fors. Enerzijds gaat het om mentale schade, maar er zijn ook grote gevolgen voor de wijze waarop de journalisten vervolgens te werk gaan: zo behandelen ze bepaalde onderwerken niet meer (18 procent), mijden locaties, evenementen of bepaalde groepen (23 procent), breken vroegtijdig werk af (12 procent) en zijn bang om bepaald nieuws naar buiten te brengen (27 procent).
Op woensdag 8 mei presenteert dr. Marjolein Odekerken de onderzoeksresultaten tijdens het Festival van het Vrije Woord in Beeld en Geluid Hilversum. Meer bij de NVJ
Praat mee