— vrijdag 3 mei 2019, 11:21 | 0 reacties, praat mee

50 procent van vrouwelijke journalisten heeft met bedreigingen te maken

© Kijkwijzer

De helft van de vrouwelijke journalisten heeft te maken (gehad) met bedreigingen, intimidaties of geweld in het kader van hun werk. Met name freelancers en/of journalisten met een migratieachtergrond zijn kwetsbaar.

Dit blijkt uit ‘Een onveilig klimaat’, een onderzoek van dr. Marjolein Odekerken en Laura Das (MA) onder vrouwelijke journalisten, dat vandaag op de Dag van de Persvrijheid bekendgemaakt is.

Van de 366 ondervraagde vrouwelijke journalisten is 50 procent weleens geïntimideerd tijdens het werk. Jaarlijks heeft 37 procent te maken met bedreigingen, bij 9 procent gebeurt dit maandelijks en bij 3 procent komen de bedreigingen wekelijks voor. Het vaakst krijgen vrouwelijke journalisten te maken met online/social media bedreigingen (31 procent), juridische bedreigingen (29 procent), andere bedreigingen zoals verbaal of telefonisch (22 procent) en fysieke bedreigingen (19 procent).

De daders zijn vaak burgers die journalisten via sociale media bedreigen. Ook aanhangers van politieke partijen komen voor, het bedrijfsleven, personen met een verward gedrag en criminelen/onderwereld. Opvallend is dat ook collega-journalisten worden genoemd.

De impact van die bedreigingen is fors. Enerzijds gaat het om mentale schade, maar er zijn ook grote gevolgen voor de wijze waarop de journalisten vervolgens te werk gaan: zo behandelen ze bepaalde onderwerken niet meer (18 procent), mijden locaties, evenementen of bepaalde groepen (23 procent), breken vroegtijdig werk af (12 procent) en zijn bang om bepaald nieuws naar buiten te brengen (27 procent).

Op woensdag 8 mei presenteert dr. Marjolein Odekerken de onderzoeksresultaten tijdens het Festival van het Vrije Woord in Beeld en Geluid Hilversum. Meer bij de NVJ

Bekijk meer van

Marjolein Odekerken Laura Das

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.