— vrijdag 9 oktober 2015, 14:27 | 0 reacties, praat mee

CPJ: Somalië stoot Irak van eerste plek straffeloosheids-index af

Voor het eerst sinds 2008 voert Somalië en niet Irak de lijst aan van landen waar moorden op journalisten onbestraft blijven. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Global Impunity Index’ van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).

Irak staat nu op twee en Syrië staat op plek drie. Er is gekeken naar moorden op journalisten in de periode september 2005 - 31 augustus 2015. Op de lijst staan alleen landen met meer dan vijf onopgeloste zaken. Dit jaar staan er in totaal veertien landen op de lijst, dat was vorig jaar nog dertien.

Andere bevindingen van het CPJ zijn onder andere dat 96 procent van de slachtoffers lokale journaliten zijn. Het merendeel berichtte over politiek en corruptie in eigen land. Bij vier op de tien moorden werden er bedreigingen geuit aan het adres van de journalisten. Een derde van de vermoorde journalisten waren gevangen genomen en het merendeel was ook gemarteld.

Verder zijn politieke groepen en fracties in zeker 46 procent van de gevallen verdacht in de zaak. Regerings- en militaire functionarissen zijn in zeker 25 procent van de gevallen hoofdverdachte in de moordzaken. In slechts twee procent van de in totaal 270 geanalyseerde zaken worden de meesterbreinen ooit opgepakt en vervolgd. 

Het rapport is vrijgegeven in de aanloop naar de Internationale Dag om straffeloosheid van misdaden tegen journalisten te beëindigen op 2 november.

Bekijk meer van

CPJ

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.