word studentlid

— dinsdag 1 maart 2022, 14:26 | 1 reactie, praat mee

Derde aflevering van Ongehoord Nieuws: geen hoorbare reactie op onderzoek NPO-ombudsman

Derde aflevering van Ongehoord Nieuws: geen hoorbare reactie op onderzoek NPO-ombudsman

In de derde aflevering van Ongehoord Nieuws, het ‘live nieuwsmagazine’ van omroep Ongehoord Nederland (ON!) op NPO1, werd Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet uitgenodigd om over zijn nieuwe boek Het Coronabedrog te praten. De NPO-ombudsman is een onderzoek gestart naar het programma, omdat er na de eerste uitzendingen klachten binnenkwamen. Waaronder over racisme. Hoe zou het programma op de aantijgingen reageren? Villamedia keek mee. Laatste wijziging: 1 maart 2022, 15:22

Naast Baudet waren ON!-bestuurder en voormalig PVV-kamerlid Reinette Klever en natuurlijk Arnold Karskens, voorzitter van ON!, te gast. Voordat Baudet het woord kreeg, werd Karskens door Adriani gevraagd wat hij op korte termijn verwacht van de oorlog in Oekraïne. “Rusland wil Oekraïne naar de onderhandelingstafel bombarderen.”

De situatie in Oekraïne bleef daarna het hoofdonderwerp van de uitzending, maar eerst vertelde Baudet dat hij overweegt aangifte te doen tegen Pieter Cobelens, het voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).

De Tweede Kamer nam maandag met ruime meerderheid een motie aan om onderzoek in te stellen naar vermeende Russische financiering van Nederlandse politieke partijen, waaronder Forum voor Democratie. In de uitzending van Op1 kreeg Cobelens de vraag of partijen inderdaad verplicht zouden moeten worden om hun financiële boeken te openen.

In zijn antwoord stelde Cobelens, zonder de naam van een partij te noemen, onder andere: “We hebben het in een iets verdere fase gewoon over verraad in plaats van nepnieuws. Voor dit soort dingen werden mensen in oorlogstijd opgehangen en geëxecuteerd.”

Baudet vertelde dat zijn advocaten onderzoeken óf en welke juridische stappen er te nemen zijn. Zonder zelf te herhalen wat Cobelens zei, vroeg Baudet daaropvolgend of de redactie niet het desbetreffende Op1-fragment had. Dat had ze.

‘Emoties en angst’

Daarna constateerde Baudet onder meer dat we op dit moment “gebombardeerd worden met emotie en angst”. Karskens was het met Baudet eens. Volgens hem word je bovendien voor landverrader uitgemaakt als je oproept tot rust en vrede.

Toen kreeg presentator Aarad complimenten van collega Adriani, voor zijn deelname aan de demonstratie tegen de oorlog in Oekraïne in Amsterdam van afgelopen zondag. “Mooi dat je dat hebt gedaan.” Daarna volgde een discussie tussen Aarad en Baudet.

Volgens Baudet wordt er geen rekening gehouden met de veiligheidszorgen van Rusland en wordt het land omsingeld door de NAVO en de EU. Daarnaast zou Poetin nooit toelaten dat hij wordt afgezet. Baudets oplossing: probeer om te gaan met de wereld zoals die volgens hem op dit moment is ingericht. Dat dit volgens velen als een pro-Poetin verhaal wordt uitgelegd, vond de politicus onterecht.

Aarad gaf Baudet vervolgens een niet te missen voorzet voor open doel door hem te vragen: waarom veroordeel je de invasie van Rusland niet gewoon? Dat Baudet zin had om te gaan scoren viel niet duidelijk vast te stellen. Hij zei elke oorlog te veroordelen en betreurde ieder mensenleven, om vervolgens toch weer terug te keren bij zijn eerdere standpunt: het is verschrikkelijk, maar de oorzaak ligt bij het gedrag van het Westen.

Aarad gaf nog niet op. Hoe moest het nu verder, vroeg hij zich af? Mag Finland lid worden van de NAVO en waar stopt Poetin? Op dit moment kun je veel relevante vragen stellen, erkende Baudet. Maar het zou beter zijn als we China in de smiezen hielden. Volgens hem de grote uitdager van de Westerse samenleving. Met Poetin viel bovendien ontzettend goed te praten. “Hij is een toonbeeld van mildheid geweest.”

Aarad probeerde het een laatste keer en verwees naar de Russische inval in Georgië in 2008. “Ja, nou ja”, zei Baudet, die daarna vertelde over hoe George Soros volgens hem voor onrust in Rusland zorgt. Ook vond hij het onbegrijpelijk dat Rusland “steeds weer een tik op de neus krijgt”, terwijl het land zo graag bij het Westen zou willen horen.

Hoewel het gesprek afgerond leek te zijn, sprak Karskens uit dat hij wilde ingrijpen. Volgens hem was het kwalijk dat we de verwoesting in Oekraïne op dit moment niet konden stoppen.

‘Kranten doen mee’

Toen was het tijd om kort het nieuws door te nemen. Bijvoorbeeld de Oekraïense militairen op Slangeneiland die helemaal niet zouden zijn doodgeschoten door de Russische marine, maar in krijgsgevangenschap verkeren. Die eerste berichten over dodelijke slachtoffers stopte Karskens daarom in het vakje nepnieuws. “En de kranten doen eraan mee.”

Vervolgens de meldingen van ongewenst gedrag bij zes publieke omroepen. Karskens maakte duidelijk dat ON! hier niet tussen zat, maar riep wel op om Francisco van Jole eens goed te onderzoeken.

Om voldoende zendtijd voor Baudets boek in te ruimen, werd Klevers bijdrage over de zogeheten ‘commissie stiekem’ tot een vijftal zinnen gereduceerd. 

In de compilatie die toen werd ingestart was te zien hoe voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vol bleef houden dat er nooit sprake zou zijn van een vaccinatieplicht, maar ook hoe Baudet aan het begin van de coronacrisis het belang van mondkapjes onderstreepte. Toen het fragment was afgelopen toonde Baudet direct deemoed.

“Ik heb de grootste fout van mijn leven gemaakt. Ik ben erin getuind. Ik ben bespeeld door nepnieuws uit China en beelden van mensen die spontaan dood neervielen.” Toevallig markeerde zijn mondkapjes fragment ook het startpunt van zijn boek.

Wat Baudet over zijn boek vertelde, vertoont veel overeenkomsten met wat hij de afgelopen jaren over de coronacrisis heeft gezegd. De “klojo’s” die ons land besturen kunnen er niks van en bepalen zelf ook helemaal niets. Het is Baudet duidelijk geworden dat de ‘great reset’ achter de crisis zit en dat daarin ook de strijd met Rusland wordt aangehaald. De oorlog die nu woedt voelde voor hem als bevestiging voor zijn gelijk: “Oh, help”, bracht hij met een glimlach uit.

Op de vraag of Baudet dacht dat de desbetreffende politici zijn boek zouden gaan lezen, antwoordde hij ontkennend. Die zouden sowieso nooit een boek lezen. Gelach in de studio.

Over het lopende onderzoek van de NPO-ombudsman naar de eerste uitzendingen van Ongehoord Nieuws en de gelieerde podcast werd niet gesproken.

Zelf kijken? Klik dan hier

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Therese Poulain, 20 februari 2023, 10:24

CREDIT FRANCE: De financiële onderneming die gespecialiseerd is in alle domeinen van het krediet. Wij zijn er om de armsten te ondersteunen en in de strijd tegen de armoede bieden wij leningen aan op korte, middellange en lange termijn.
Wij bieden leningen aan particulieren en bedrijven en serieuze mensen die op zoek zijn naar een lening om hun projecten te financieren met een rentevoet van 2% per jaar ongeacht het gevraagde bedrag op de snelste en meest betrouwbare manier. Neem contact met ons op voor tevredenheid, Mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.