— dinsdag 20 oktober 2020, 12:28 | 0 reacties, praat mee

Zweedse documentairemakers aangeklaagd voor duiken naar wrak veerboot Estonia

Stockholm 1999: twee mensen bij het Estonia-monument. Zweden besloot in dat jaar definitief dat geen slachtoffers uit het Estonia-wrak geborgen zou worden | Tobias Rostlund / AFP

Twee Zweedse documentairemakers zijn aangeklaagd voor het het verstoren van de rustplaats van veerboot Estonia. De Estonia zonk in 1994, waarbij 852 mensen omkwamen. Linus Andersson en Henrik Evertsson maakten een vijfdelige documentaire over de ramp, die eind september in première ging op Dplay, een themazender van Discovery.

Niet lang na het vergaan van de Estonia verklaarden betrokken landen rondom de Baltische Zee het nooit geborgen wrak in 1995 tot verboden gebied [.pdf], ondanks het feit dat de veerboot in internationale wateren zonk.

Voor de documentaire maakten Evertsson en Andersson gebruik van een onderwatercamera. In de documentaire worden vragen gesteld bij de officiële lezing van een technisch mankement waardoor het schip in ruw weer kapseisde; er is onder meer een gat in de romp te zien.

Naar het wrak duiken werd in het verdrag strafbaar gesteld. In 1999 besloot Zweden definitief dat de honderden doden niet geborgen zouden worden.

De documentairemakers kunnen voor het activiteiten rondom het wrak potentieel twee jaar celstraf krijgen. Volgens de CPJ moeten de aanklachten direct vervallen. “Journalisten moeten niet vervolgd worden voor het doen van hun werk”, aldus de Zweedse Journalistförbundet, dat een verklaring uitgaf met zes andere journalistenvereningen in de regio.

Om vervolging te ontkomen werkten de documentairemakers vanaf een in Duitsland geregistreerd schip. Duitsland, dat ook een haven heeft aan de Baltische Zee, heeft het verdrag uit 1995 niet ondertekend.

“Het wrak bevindt zich op internationale wateren en het is daarom onduidelijk of de Zweeds-Estse wet verenigbaar is met het internationaal recht. Maar zelfs als de rechtbank tot de conclusie zou komen dat de Zweedse wet van toepassing is, valt er veel tegen een veroordeling te zeggen”, aldus de verklaring van de journalistenbonden.

“De vrijheid van nieuwsgaring is vastgelegd in de Zweedse grondwet en die vrijheid bestond vóór het verdrag uit 1995”,  aldus de bonden. “Tegenover persvrijheidsorganisatie CPJ stelt Evertsson dat de documentaire en het onderwatercamerawerk puur journalistiek gemotiveerd is.

“Ons onderzoek toont aan dat documentatie rondom het wrak ernstig tekort schiet. Nergens is op schrift vastgelegd dat de romp van het wrak ongeschonden is, wat wel altijd wordt geclaimd”, aldus Evertsson.

CPJ meldt dat de rechtszaak voor 25 januari 2021 op de rol staat. Evertsson en Andersson ontkennen alle aanklachten.

Bekijk meer van

Zweden Estonia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.