banner festival 23

— maandag 25 januari 2021, 13:45 | 0 reacties, praat mee

Rechtszaak van start tegen Zweedse documentairemakers ‘Estonia’

November 1994: een bergingsschip met de afgebroken boegdeur van de Estonia. In de officiële lezing was dit de reden dat de veerboot zonk. De documentairemakers ontdekten gaten in de romp. | AP

Vandaag start in Göteborg de rechtszaak tegen twee Zweedse documentairemakers. Linus Andersson en Henrik Evertsson doken vorig jaar met een op afstand bestuurde robot naar het wrak van de Estonia, voor een vijfdelige documentairereeks over het rampschip. Laatste wijziging: 25 januari 2021, 13:49

Toen de veerboot Estonia op 28 september 1994 in zwaar weer verging kwamen 852 mensen om. Kort daarop werd het wrak tot een zeegraf verklaard en in 1999 werd definitief besloten de honderden doden in het schip niet te bergen.

Officieel zou het zinken zijn veroorzaakt door een afgebroken boegdeur; berichten over explosies voorafgaand aan het zinken werden nauwelijks onderzocht. De status van verboden gebied en plannen om het schip in beton te gieten maakten het onmogelijk ander onderzoek te doen.

Linus Andersson en Henrik Evertsson hebben een vijfdelige documentaire over de ramp en de nasleep ervan gemaakt, voor Dplay, een themazender van Discovery. Eerder was al bekend geworden dat de Estonia in het geheim door het Zweedse leger werd gebruikt om wapentuig van de voormalige Soviet Unie naar Zweden te smokkelen. Rusland zou twee keer via diplomatieke kanalen hebben gewaarschuwd dat daar een einde aan moest komen.

In oktober werden de documentairemakers aangeklaagd voor het verstoren van de grafrust van het schip, op basis van een verdrag dat door meerdere staten aan de Baltische Zee werd ondertekend.

Andersson en Evertssson werkten vanaf een schip onder Duitse vlag. Duitsland ondertekende het verdrag rond de status van de Estonia niet. Het wrak zonk in internationale wateren. Bij het duiken werd minstens één nieuw gat in de romp ontdekt, dat met grote kracht is ontstaan, mogelijk met explosieven of een opzettelijke botsing.

Een overlevende heeft verklaard mogelijk een onderzeeër in het water te hebben gezien toen hij op de romp van het omgeslagen en snel zinkende schip stond. Estland heeft aangegeven dat het gezien de ontwikkelingen duiken naar het wrak wil toestaan om meer informatie te verzamelen.

Secretaris Ulrika Hyller van de Zweedse Journalistförbundet zegt over de start van de rechtszaak dat ze achter de documentairemakers staat. Een veroordeling zou volgens haar een verkeerd signaal afgeven over het imago van Zweden als land waar de persvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bekijk meer van

Zweden Estonia

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.