website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Zwarte lijst journalisten tijdens G-20’

Lars Pasveer — Geplaatst op Wednesday 12 July 2017, 08:58

Inwoners van Hamburg nemen de schade op na een nacht van rellen tijdens de G-20 | Lukas Barth / EPA

Inwoners van Hamburg nemen de schade op na een nacht van rellen tijdens de G-20 | Lukas Barth / EPA

Nieuws

Tijdens de recente G20-top in Hamburg blijken de Duitse autoriteiten een zwarte lijst te hebben gehanteerd waarop minstens 32 journalisten stonden, die gewoon over een accreditatie beschikten. Desondanks werd die - soms tijdelijk - ingetrokken, meldt de Süddeutschen Zeitung.

Opvallend is dat van de journalisten die hun accreditatie alsnog misliepen, er vier in de overwegend Koerdische provincie Diyarbakir in het oosten van Turkije hebben gewerkt. Twee fotojournalisten zaten om die reden in 2014 enige tijd in Turkse gevangenschap.

Een woordvoerder van de Duitse regering ontkende tegenover de krant met klem dat informatie van Turkije een rol heeft gespeeld bij die intrekking. De Amerikaanse autoriteiten hadden geen bezwaar tegen de 32 journalisten die op de lijst stonden. Een van de journalisten had toestemming om de aankomst van president Trump te fotograferen. Een ander plande een verslag van het orkest dat een welkomstconcert voor bezoekende staatslieden zou geven.

Volgens de Süddeutschen Zeitung kwam het intrekken van de accreditatie soms zo onverwacht, dat de journalisten niet eens hun bezittingen konden ophalen, omdat die binnen de beveiligde zone in de persruimte lagen.

De Duitse Bundeskriminalamt liet schriftelijk enkel weten dat de keuze om sommige journalisten alsnog te weigeren uitkomst is van “overleg tussen de verantwoordelijke overheden”. Meer bij der Süddeutschen Zeitung

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.