— maandag 30 oktober 2023, 07:30 | 1 reactie, praat mee

Zo onderhandel je succesvol als freelance journalist (deel 2)

Als freelancer in de journalistiek kun je goed rondkomen, mits je goede afspraken maakt met je opdrachtgevers. Hoe je dat doet leggen vier experts in dit artikel uit. 'Als je premium journalistiek levert, dan moet je daarvoor ook worden betaald. Een toprestaurant serveert ook geen diners voor de prijs van een saté met friet.’

Bekijk meer van

freelanceleven

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jan Everhard, 31 oktober 2023, 15:11

Ja, rekenen is een van de belangrijkste tools van een freelancer maar het lijkt erop dat velen van ons dat niet kunnen of willen. Bereken je kostprijs! Kijk hoeveel uur je per jaar wilt werken ( minstens 1228 uur. Dat wil de Belastingdienst!). En dan kan je uitrekenen wat je dagprijs, projectprijs of uurprijs moet zijn. Beschouw je prijs als iets vanzelfsprekends en durf ook nee te zeggen als een ‘opdrachtgever’ met smoesjes komt en je wilt afschepen met een fooi. Sta er ook op dat je additionele kosten (reizen, lunchen, voorbereiden etc) ook meerekent! En laat je niet afschepen met 19 cent per kilometer.
Als je niet kunt rekenen en de NVJ tarieven calculator vindt je ook te moeilijk, vraag dan aan je boekhouder om een tarief voor je te berekenen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.