de tegel publieksprijs 2020

— donderdag 7 april 2016, 09:28 | 0 reacties, praat mee

‘Zo kwamen de Panama Papers tot stand’

Johannes Eisele / AFP

De Panama Papers, over financiële constructies die bedrijven en rijken inzetten om zo min mogelijk belasting te hoeven betalen, zijn een journalistiek hoogtepunt. Aan presentatie en interpretatie van de gelekte documenten van financiële dienstverlener Mossack Fonseca is vooraf door honderden journalisten in tachtig landen gewerkt.

De Israëlische journalist Uri Blau van dagblad Haaretz vertelt op Nieman Reports hoe de onthullingen het resultaat zijn van maandenlange voorbereiding. De bron lekte financiële documenten zo’n tien maanden geleden aan diverse media.

Het werk voor journalisten begon toen pas echt: veel documenten waren scans van informatie - en daarmee niet geautomatiseerd te doorzoeken. Een systeem werd opgezet om de scans via optical character recognition (ocr) in platte tekst om te zetten en te indexeren.

Samenwerking met andere media was cruciaal, aldus Blau. Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) speelde een belangrijke rol in de coördinatie van internationale media. In overleg werd besloten welke naam het project zou moeten krijgen en wat het beste moment voor de onthullingen was.

Het ICIJ stelde journalisten in staat te overleggen ongeacht fysieke afstand. Het platform was beveiligd, wat deels verklaart waarom de Panama Papers voor de buitenwereld (en niet in het minst de opgevoerde instanties en personen) verborgen bleef. “In deze tijd van informatie en concurrentie ligt zulk vertrouwen in collega-journalisten niet voor de hand”, aldus Blau.

“De effecten van deze intense samenwerking staan echter op de voorpagina’s van kranten overal ter wereld”, constateert Blau. Het eerste politieke slachtoffer van de Panama Papers is ook al gevallen: de IJslandse premier Sigmundur Gunnlaugsson is - met milde dwang - op straat gezet. Meer bij Nieman Reports

Bekijk meer van

Panama Papers Mossack Fonseca

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.