— donderdag 20 februari 2014, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Zelf aan de slag

Zeven jaar geleden registreerde ik mijn account bij sociale nieuwssite Reddit. Het concept van de site blijft in al z’n eenvoud ijzersterk: links naar materiaal op internet worden door gebruikers omhoog of omlaag gestemd. Hetzelfde gebeurt met commentaren. Meer is het niet. Het resulteert in een stroom aan interessant nieuws en verbazend weinig ruis, omdat onbehulpzaam commentaar dankzij de ‘down­votes’ uit zicht schuiven.

Een van de oprichters, Alexis Ohanian, heeft een boek geschreven over hoe hij met Steve Huffman de site bouwde, investeerders trok en uiteindelijk aan bladengigant Condé Nast verkocht. Dat klinkt saai, maar Ohanians optimisme en schrijfstijl, vol tips en zelfspot over het proces, is aanstekelijk en leest soepel weg. De titel ‘Without Their Permission’ verwijst naar de vrijheid die internet biedt om zelf aan de slag te gaan. Waarom zou je niet een eigen online magazine beginnen of een oplossing verzinnen voor iets dat grote bedrijven laten liggen? Hun goedkeuring heb je echt niet nodig, stelt Ohanian terecht. Het met humor geschreven boek is een prima te verteren mix tussen een ‘biografie’ van Reddit en een nuttige handleiding hoe je zelf je initiatief van de grond krijgt.

Alexis Ohanian - Without Their Permission. How the 21st Century Will Be Made, Not Managed. Uitgeverij Business Plus, ISBN 9781455577736, € 12,- (paperback)

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.