data als kans

— maandag 15 september 2014, 14:43 | 0 reacties, praat mee

Feestterreinen van de fotografie

Dit najaar is een dankbare periode voor liefhebbers van fotografie. Van de drie grote fotofestivals die Nederland rijk is, tonen Noorderlicht in Leeuwarden en Breda Photo een dwarsdoorsnede van de hedendaagse fotojournalistiek, documentaire fotografie, kunst- en mode, conceptueel werk, installaties en collages. Laatste wijziging: 15 september 2014, 18:54

Beide hoog gewaardeerde en internationaal georiënteerde manifestaties laten zien dat mediale disciplines elkaar steeds vaker kruisen. Fotografie is een vehikel, waaraan de maker alles kan ophangen wat uitdrukking kan geven aan zijn visie op de wereld. Foto’s, teksten, video’s, stoffen, alles draagt bij aan ongrijpbare fictie of rauwe werkelijkheid.

De wereld was tot voor kort nog somber, vooral door de aanhoudende economische crisis. Noorderlicht maakt een voorzichtig einde aan het pessimisme en selecteerde zestig fotografen die vergezichten konden bieden. Het hoopvolle thema ‘An Ocean of Possibilities’ biedt niet alleen kansen, het kan de fotograaf ook het bos in sturen. Dat is niet gebeurd. In het Fries Museum, Natuurmuseum, winkelcentrum Zaailand en andere plaatsen in Leeuwarden laten ze zien dat ze doelgericht en toegewijd hun onderwerpen bestudeerden. De manifestatie is ten behoeve van de bezoeker gegroepeerd in subthema’s. Zo zijn er bijzonder interessante series gerangschikt onder Rise (over opstanden) en Into het Wild (leven op afgelegen plekken).

Het Fries Museum toont fotoreeksen die zich nestelen in je geheugen, zoals het indringende Black.Light. Project over Liberia, van Wolf Böwig en Pedro Rosa Mendes, Duitser en Portugees. Hogeschoolfotografie is de serie van de Pool Tomasz Tomaszewski. Zijn strak gekaderde zwart-wit foto’s van een Ghanees vissersdorpje zijn stil makende perfecties.

Ook de organisatie van Breda Photo gaf fotografisch talent de ruimte. ‘Songs from the Heart’ was het vertrekpunt. Nieuwe romantiek als antwoord op de ratio van de haperende wereldeconomie. Soms neemt een fotograaf het thema letterlijk, zoals de Magnum-fotograaf Alec Soth. Hij ontdekte bij de Niagarawatervallen een huwelijksindustrie. En Martijn van de Griendt maakte zichzelf en een groot aantal ex-geliefden kwetsbaar door intieme polaroidfoto’s aan de buitenwereld prijs te geven. ‘Don’t touch’, dat schreef hij er wel in grote letters bij. Anderen geven een minder eenduidig antwoord. De jonge Ola Lanko verkende de mens en kwam tot de conclusie dat die twee kanten heeft: een romantische en een rationale. Een uitbundige installatie als een soort levenstoren, met stoffen, fotootjes, levende planten en boeken, is het prachtige en volwassen resultaat van haar onderzoek.

Breda Photo laat zich op tal van plekken in de stad zien. Het Breda’s museum is het belangrijkste platform, maar de talrijke fotoseries in het Chassépark maken het medium ineens breed toegankelijk. Met een volle boodschappentas aan het stuur kan je kijken naar badstrandjes in Moskou. In Breda loop je over een feestterrein van de fotografie.

Fotografie is dankzij de digitalisering een democratisch uitdrukkingsmiddel geworden. Iedereen doet het, maar niet iedereen kan het. Breda Photo laat de allergrootste talenten zien, zoals An-Sofie Kesteleyn, Wiesje Peels, Tom Callemin en zoveel anderen. Waar Noorderlicht zich richt op werk uit de hele wereld, put Breda Photo uit de rijk gevulde vijver van voornamelijk zuid-Nederland, België en Europa. Beide manifestaties bieden alle ruimte aan ongebreideld talent.

Noorderlicht en Breda Photo, beide te zien t/m 26 oktober.
Meer informatie: Noorderlicht en Breda Photo

Bekijk meer van

Noorderlicht Breda Photo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.