— dinsdag 7 april 2015, 09:56 | 0 reacties, praat mee

Niet vunzig

Eigenlijk bijzonder dat Nederland een blad als ‘Politiek Magazine’ nog niet had, met zo’n beetje de grootste tijdschriftdichtheid ter wereld.

Hoofdredacteur Ernst van Splunter, voormalig voorlichter en Kamerlid voor de VVD en eigenaar van Van Splunter Communicatie, zag terecht een gat in de markt. En komt nu, met steun van ProDemos, Huis van Democratie en Rechtsstaat met een nieuw blad. ‘Uitgesproken onpartijdig’, is de ondertitel van de maandelijks te verschijnen titel, geboetseerd naar het voorbeeld van het Britse ‘Total Politics.’

De politiek is vuil en vunzig, liet D66-voorman Alexander Pechtold zich ooit ontvallen, maar daarvoor moet je niet in Politiek Magazine zijn. De toon is zakelijk, een beetje braaf zelfs. Van Splunter laat zich erop voorstaan dat de redactie geheel onpartijdig is en zich op geen enkele wijze uitlaat over de in het blad gepubliceerde meningen. Daardoor blijft het wel wat vlakjes.

Het coverinterview met Thom de Graaf (D66) leert ons niets nieuws over de man. Het wordt nergens persoonlijk of spannend, en het halve gesprek wordt opgeslokt door wat mogelijk de gevolgen van de provinciale verkiezingen zouden kunnen zijn. Zijn conclusie: ‘Daar is veel over te fantaseren en weinig over te zeggen. Stel…’

Het magazine mist nog de journalisten die een scherp interview kunnen afnemen of profiel kunnen schrijven. Een duo à la Pieter Webeling en Frènk van der Linden, dat jarenlang (onthullende) politieke interviews maakte voor Nieuwe Revu.

Wel een aantal aardige rubrieken, zoals de serie ‘Overlopers’, over journalisten die voorlichter worden of andersom, over voorlichters en lobbyisten die politicus worden. Of de Andere Tijden-achtige rubriek waarin dit keer wordt teruggekeken naar de Provinciale Statenverkiezingen van 1982, toen het kabinet Van Agt II er net zo wiebelig voor stond als het kabinet van Rutte nu.

Politiek Magazine is een uitgave van Prodemos en Splunter Communicatie en kost € 59,- voor tien nummers. Introductieprijs: € 36,-

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.