— woensdag 23 augustus 2017, 13:59 | 0 reacties, praat mee

YouTube-algoritme wist potentieel uniek documentair materiaal

UPDATE Videoplatform YouTube heeft duizenden video's gewist die hun gebruiksvoorwaarden wat betreft gewelddadige en extremistische inhoud zouden overtreden. Door die opruimwoede werden video's van onder meer onderzoeksjournalistieke platform Bellingcat getroffen.

Het verdwenen videomateriaal van Bellingcat werd na melding en tussenkomst van YouTube weer online gebracht.

De New York Times meldt dat getroffen partijen nu enkele dagen de tijd hebben om een klacht over de verwijdering in te dienen. Dat leidt soms tot herstel van de video. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat de - deels geautomatiseerde - processen uniek videomateriaal vernietigt dat oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen documenteert. Die zijn mogelijk in de toekomst onmisbaar is voor veroordelingen.

YouTube zegt dat het algoritme leert van fouten maar dat een vorm van filtering nodig is, aangezien er elke minuut 400 uur aan video op de site wordt gezet.  “Met het enorme volume aan video’s op onze site, zitten we soms fout. Als we horen dat een video of kanaal per vergissing is gewist, reageren we snel om deze terug te brengen”, aldus YouTube in een reactie. Meer bij New York Times / BBC News

Bekijk meer van

YouTube Bellingcat

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.