website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

YouTube-algoritme wist potentieel uniek documentair materiaal

Lars Pasveer — Geplaatst in censuur op woensdag 23 augustus 2017, 13:59

Nieuws

UPDATE Videoplatform YouTube heeft duizenden video’s gewist die hun gebruiksvoorwaarden wat betreft gewelddadige en extremistische inhoud zouden overtreden. Door die opruimwoede werden video’s van onder meer onderzoeksjournalistieke platform Bellingcat getroffen.

Het verdwenen videomateriaal van Bellingcat werd na melding en tussenkomst van YouTube weer online gebracht.

De New York Times meldt dat getroffen partijen nu enkele dagen de tijd hebben om een klacht over de verwijdering in te dienen. Dat leidt soms tot herstel van de video. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat de - deels geautomatiseerde - processen uniek videomateriaal vernietigt dat oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen documenteert. Die zijn mogelijk in de toekomst onmisbaar is voor veroordelingen.

YouTube zegt dat het algoritme leert van fouten maar dat een vorm van filtering nodig is, aangezien er elke minuut 400 uur aan video op de site wordt gezet.  “Met het enorme volume aan video’s op onze site, zitten we soms fout. Als we horen dat een video of kanaal per vergissing is gewist, reageren we snel om deze terug te brengen”, aldus YouTube in een reactie. Meer bij New York Times / BBC News

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.