— vrijdag 16 oktober 2020, 09:01 | 0 reacties, praat mee

YouTube treedt harder tegen video’s met samenzweringstheorieën

© DPA / Sophia Kembowski

YouTube gaat video’s waarin samenzweringstheorieën worden gebruikt om geweld goed te praten actief verwijderen. Daar vallen ook video’s onder waarin iemand ervan wordt beschuldigd betrokken te zijn bij samenzweringen. De nieuwe regels zijn donderdag per direct ingegaan.

Dat maakt YouTube bekend in een blog. Welke video’s wel en niet worden verwijderd is contextafhankelijk: nieuwsverslagen en video’s waarin wel over samenzweringstheorieën wordt gesproken maar waarin niemand tot doelwit wordt gemaakt, mogen blijven staan.

YouTube, dat onderdeel is van Google-moederbedrijf Alphabet, probeert al langer desinformatie aan te pakken. Twee jaar terug resulteerde dat in een aanpassing van zijn aanbevelingensysteem, het algoritme dat gebruikers video’s aanraadt op basis van hun kijkgedrag. Die aanpassing zorgde ervoor dat video’s waarin desinformatie wordt verspreid 70 procent minder bekeken werden.

Het platform verwijderde in die periode ook tienduizenden video’s en honderden kanalen die zich hadden toegelegd op het verspreiden van desinformatie.

Bekijk meer van

YouTube

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.