data als kans

— maandag 8 maart 2021, 09:57 | 0 reacties, praat mee

Pointer: YouTube schotelt misinformatie voor, ongeacht je politieke voorkeur

© Marcel Krijgsman / HH

Ongeacht je politieke voorkeur krijg je op YouTube op een gegeven moment misinformatie voorgeschoteld door het algoritme. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer in samenwerking met de NOS en de Groene Amsterdammer. Het gaat dan om video's waarin bijvoorbeeld het coronavirus met een griepje wordt vergeleken, de werking van het vaccin in twijfel wordt getrokken of coronacomplotten worden besproken.

Hoe snel en regelmatig je zulke onjuiste en misleidende video’s krijgt aangeboden, is afhankelijk van je politieke kleur. Pointer maakte diverse YouTube-accounts aan en liet ze video’s van politieke campagnes voor de landelijke verkiezingen kijken. Vervolgens maakt YouTube een inschatting welke video’s zo’n profiel graag als volgende wil zien. Bij enkele accounts komen vanaf de allereerste dag misinformatie en extreme content voorbij. En na negen dagen onderzoek zijn onjuiste en misleidende video’s bij elk profiel voorgesteld.

Zondagavond heeft Pointer een uitzending over algoritmen uitgezonden en welke invloed die hebben op de Tweede Kamerverkiezingen. De uitzending is hier terug te zien. Meer bij Pointer

Bekijk meer van

YouTube Pointer desinformatie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.