Pointer: YouTube schotelt misinformatie voor, ongeacht je politieke voorkeur

Ongeacht je politieke voorkeur krijg je op YouTube op een gegeven moment misinformatie voorgeschoteld door het algoritme. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer in samenwerking met de NOS en de Groene Amsterdammer. Het gaat dan om video's waarin bijvoorbeeld het coronavirus met een griepje wordt vergeleken, de werking van het vaccin in twijfel wordt getrokken of coronacomplotten worden besproken.
Hoe snel en regelmatig je zulke onjuiste en misleidende video’s krijgt aangeboden, is afhankelijk van je politieke kleur. Pointer maakte diverse YouTube-accounts aan en liet ze video’s van politieke campagnes voor de landelijke verkiezingen kijken. Vervolgens maakt YouTube een inschatting welke video’s zo’n profiel graag als volgende wil zien. Bij enkele accounts komen vanaf de allereerste dag misinformatie en extreme content voorbij. En na negen dagen onderzoek zijn onjuiste en misleidende video’s bij elk profiel voorgesteld.
Zondagavond heeft Pointer een uitzending over algoritmen uitgezonden en welke invloed die hebben op de Tweede Kamerverkiezingen. De uitzending is hier terug te zien. Meer bij Pointer
Praat mee