PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 2 juni 2010, 15:07 | 0 reacties, praat mee

X-factor

Waargebeurd: in een Amsterdams restaurant bestelde ik salade met geconfijte eend. Bij de eerste hap ontdekte ik dat het eendenmaagjes betrof. De ober beaamde dit en zei: “als wij ingewanden op de kaart zetten, bestelt niemand ze”. Ik vroeg of het restaurant als hoofddoel had heimelijk zoveel mogelijk eendenmagen te verkopen. De ober ontkende. Hij zei: “dit is het lievelingsgerecht van de chef, dus het gaat niet van de kaart”.

Laatste wijziging: 4 juni 2010, 15:53

Nauwelijks verrassend: Nederlanders zijn slecht in argumenteren en scheppen zelden genoegen in mooi formuleren. We zijn zo weinig charmant en zo weinig overtuigend. Kijkend naar de finale van X-factor, begreep ik dat er nog een hoop werk te verzetten valt.

X-factor: onschuldig vermaak, als je de taalarmoede niet meerekent. Het oeverloze geklets is behoorlijk alarmerend. Een willekeurige zin van presentator Wendy van Dijk: “Dit is X-factor”, (kijkt op spiekbrief en vervolgt:) “8 weken geleden openden wij deze resultshow en toen was deze bank eigenlijk een beetje te krap voor met z’n allen en nu zitten we zomaar gezellig knus met z’n viertjes”. Waarop Martijn Krabbé, de andere taalvirtuoos, uitbarst in superlatieven: “Wat hebben jullie d’r een onwaarschijnlijk mooie avond van gemaakt, het is echt fantastisch. Ik heb zo genoten, het is ongekend, het niveau van jullie allebei is echt zo geweldig, we hebben er echt vreselijk veel van genoten”.

Van een programma dat X-factor heet mag je toch verwachten dat de presentatoren zelf ook ergens in uitblinken? Maar nee, Wendy en Martijn overladen je met tenenkrommende teksten en kijken gespeeld gespannen in de camera.

X-factor, iets extra’s. We stemmen erop, we smssen ons gek, we verlangen ernaar, maar hebben ‘m niet.

Ik zie graag een X-factor die staat voor charme, overtuiging en poëzie. Bij Martijn en Wendy ben je daarvoor aan het verkeerde adres. Maar wat kan je eraan doen? Het is net als met de Chef Eendenmagen: je hebt niks in te brengen, het word je gewoon door de strot geduwd. Ook bij mij. Want ik heb gesmst naar Jaap. En het restaurant is keurig betaald. De show is over. Alle tijd dus om aan de nationale X-factor te werken.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.