word studentlid

— donderdag 7 april 2011, 12:00 | 0 reacties, praat mee

Lou Grant

‘Eigenlijk ben ik mensenschuw.’ Naast mij staat een student van de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij heeft zojuist met zijn medestudenten een radio-uitzending laten horen die ik zal beoordelen, samen met docent Christine Steinhauser. Mensenschuw? Niet echt handig als je journalist wil worden. ‘Maar’, zegt deze jongen, ‘als je bij de radio werkt dan zit er nog iets tussen jou en de mensen in’.

Laatste wijziging: 7 april 2011, 14:04

Ehm, ja, maar niet als die mensen naast je zitten in de studio. En ook niet als je als verslaggever op pad gaat. Dit is de toekomst van radioland, dit zijn de talenten in de dop.

Nou ja. Dit zijn eerstejaars studenten die voor het eerst radio maken. Vier van hen zeggen dat zij ‘misschien’ bij de radio willen werken. Maar volgens docent Steinhauser blijven er van een paar honderd eerstejaars uiteindelijk vijf à zes radiomakers over.

Radio is nog steeds niet echt populair kennelijk. Terwijl het toch echt het medium van de toekomst is. Geschikt voor alle mobiele apparaten waar wij ons mee omringen. Ik zie mijzelf echt geen televisie kijken op de fiets.

Maar deze studenten hebben weinig met radio. Zij luisteren hooguit naar muziekzenders. Ze zeggen over elkaars reportage: ‘heel inhoudelijk, maar ik zou er zelf nooit naar luisteren’ (!)
Gelukkig blijkt ook hier dat het vertellen van verhalen bij sommigen in het bloed zit. Een van de studenten heeft zich totaal niet aan het thema gehouden, maar zijn reportage is wel goed. Hij neemt de luisteraar mee op een zoektocht. En de presentatrice die de reportage aan- en afkondigt doet dit zo enthousiast dat je blijft luisteren.

Ondertussen staat de mensenschuwe student nog steeds naast mij.

Ik wijs hem erop dat hij mij dus niet zo eng vindt. Maar zijn twijfel krijg ik niet zomaar weg: ‘Ik wil me niet met mensen bemoeien. Ik moest voor een opdracht naar een kerk om mensen te vragen waarom zij daar naartoe gaan. Daar zitten zij toch helemaal niet op te wachten?’ Oké. Geen paniek. Deze jongen doet de School voor Journalistiek, maar weet nog niet precies waarom.

Nee, dan mijn reden om journalist te willen worden: de televisieserie Lou Grant. Over de hoofdredacteur van de fictieve krant Los Angeles Tribune. Alhoewel de serie behoorlijk serieus was en onder meer ging over ethische journalistieke kwesties als plagiaat en het hebben van meerdere bronnen (lees ik net op Wikipedia), was ik vooral onder de indruk van de hectische, rommelige redactie. In dat licht komt het ook met deze student vast goed.


.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) is presentator BNR Nieuwsradio

Bekijk meer van

Frederique de Jong

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.