mgm nvj maart

— dinsdag 14 juni 2016, 16:10 | 0 reacties, praat mee

Wrakingsverzoek PowNed afgewezen

Wrakingsverzoek PowNed afgewezen
Het Paleis van Justitie in Den Haag | Roel Visser / ANP Extra

De meervoudige wrakingskamer van het Gerechtshof Den Haag heeft een wrakingsverzoek van omroep PowNed afgewezen. De omroep wilde de raadsheer wraken die de vloer aanveegde met een reportage rond een asielzoeker, die als seksbeluste homofoob werd afgeschilderd. Volgens PowNed is raadsheer mr. Van Harinxma thoe Slooten partijdig, omdat hij in zijn proefschrift in 2006 soortgelijke thema's heeft behandeld. Laatste wijziging: 16 juni 2016, 10:11

In dat proefschrift deed Van Harinxma thoe Slooten voorstellen hoe iemand die door een perspublicatie wordt benadeeld hun rechtspositie kan verbeteren. PowNed stelt verder dat de rechter lid is van de raad van curatoren van de Stichting Media-Ombudsman Nederland, een organisatie die zelfregulering en journalistieke ethiek aanprijst.

Die stichting zou zich zorgen maken over de “immer verder achteruitgaande kwaliteit van de journalistiek”, een zorg die volgens PowNed op hen zou afstralen, aangezien de omroep geen traditionele journalistiek bedrijft.

De wrakingskamer stelt dat het lidmaatschap van de raad van curatoren geen inhoudelijke functie is en geen indicatie van partijdigheid oplevert.

Wat betreft de inhoud van het proefschrift stelt de wrakingskamer dat Van Harinxma thoe Slooten zich in algemene zin heeft uitgelaten over het recht van vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy, met name aandacht voor een effectieve rechtsbescherming voor een benadeelde partij.

“Niet aannemelijk is geworden dat hij daarbij extreme standpunten heeft ingenomen, dan wel standpunten die niet door de geldende jurisprudentie worden ondersteund”, aldus de kamer - die het wrakingsverzoek van PowNed afwees. Meer bij Rechtspraak

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.