data als kans

— donderdag 23 april 2009, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Wolfsen

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft excuses gemaakt voor zo’n beetje alles wat hij gedaan heeft toen hij de hoofdredacteur en uitgever van Ons Utrecht vroeg af te zien van de publicatie over zijn pensionkostenvergoeding. Alleen heeft hij niet aangeboden de kosten van het herdrukken te delen. De manier waarop hij dat deed overtuigde niet. ‘Ik had het niet moeten doen’, zei hij en vervolgens volgde steeds weer een ‘maar’. Wolfsen is er eigenlijk nog steeds van overtuigd dat hij wel juist heeft gehandeld. Want twijfel niet aan zijn integriteit! Alleen mag hij dat niet meer hardop zeggen van de gemeenteraad. En dus kiest hij eieren voor zijn geld.

Laatste wijziging: 24 april 2009, 12:07

Ik vind het doodeng dat zo’n man burgemeester is van een van de grootste steden van Nederland. Nu ging het om een artikel in een krant, een relatief onschuldige en simpele kwestie. En dan raakt de burgervader al helemaal van de kook. Stel dat hij binnenkort onder druk een echt belangrijke beslissing moet nemen? En misschien een besluit waarbij hij enige persoonlijke betrokkenheid voelt. Ik zou er niet graag afhankelijk van zijn.

Helemaal verwerpelijk is de houding van de directeur van Ons Utrecht. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Het gemene is, dat het de hoofdredacteur van Ons Utrecht, Robert-Jan van der Horst, voor een moeilijke keuze plaatst. Hem treft geen enkele blaam, maar hij moet nu toch een modus vinden om door te werken met een uitgever met slappe knieën. Of hij moet zijn baan er aan geven.

Dat Wolfsen echt niet deugt, blijkt wel uit de mail die hij naar Arjeh Kalmann, hoofdredacteur van het AD/Utrechts Nieuwsblad stuurde. Op Kalmann deed hij ook een beroep niet te publiceren. Er is weinig fantasie voor nodig om die mail uit te leggen als ‘druk uitoefenen’. AD-hoofdredacteur Jan Bonjer zoekt uit of Kalmann terecht afzag van publicatie. De redactie twijfelt daar op z’n zachts gezegd aan. Maar misschien voldeed het verhaal gewoonweg niet aan de journalistieke mores bij het AD. Tot Bonjer zijn oordeel klaar heeft, wacht ik maar even met een oordeel. In elk geval was het bij het AD een journalist die de afweging maakte. En dat is al heel wat.

Daarmee dreigen de echte schuldigen in deze kwestie, Wolfsen en de uitgever, er weg mee te komen. Dat is meer dan jammer. Het was beter geweest als de gemeenteraad van Utrecht tot het oordeel was gekomen dat wie dit al verprutst, geen burgemeester van Utrecht kan zijn.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.