onderzoek covid en journalistiek

— donderdag 24 februari 2011, 10:19 | 0 reacties, praat mee

Het interview

Tijdens het succesvolle interviewgala, half februari in de Stadsschouwburg in Amsterdam, was het oud-politicus Wouter Bos die de zaal vol journalisten een lesje leerde. Een lesje gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Hij verpakte zijn college in zes lessen voor geïnterviewden. Enkele van de tips: geef geen complimenten aan interviewers, korte antwoorden zijn uit den boze, kijk uit voor gezelligheid en houd het simpel.

Ook deed hij verslag van zijn eerste les interviewtraining: geef nooit antwoord op vragen, maar vertel je eigen verhaal ongeacht de vragen.

Bos legt in zijn verhaal, zoals het een (oud) politicus betaamt, de nadruk op het spel om de macht. De geïnterviewde wil iets anders dan de interviewer. Allebei kennen de inzet.

Frénk van der Linden, mede-organisator van de avond, legde in zijn bijdrage een ander accent. Een goede interviewer heeft een ‘klik’ met de persoon die hij spreekt. Alleen dan zal de geïnterviewde meer laten zien dan hij van plan was.

Het werkt. Want Bos wist feilloos twee interviews met Van der Linden op te dissen waarin hij meer gezegd had dan hij eigenlijk wilde. Gelukkig.

Laat de politicus in termen van macht blijven denken, dan kan de interviewer op zoek naar de mens achter de politicus.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.