— vrijdag 23 september 2016, 14:00 | 0 reacties, praat mee

Woede bij freelancers om te late betalingen Mama Media Group

De Mama Media Group, uitgever van diverse tijdschriften en websites rondom ouderschap, betaalt zijn freelancers stelselmatig te laat. Dat blijkt uit gesprekken die Villamedia voerde met een tiental zelfstandige journalisten. Sommigen van hen wachten nu nog op betaling van facturen die zo ver terug gaan als februari.

Op vragen over de late betalingen en aanmaningen wordt volgens de gesproken freelancers niet gereageerd. “Mijn laatste aanmaning heb ik direct aan directeur Alex Stempels gericht, en daar geen antwoord op ontvangen”, reageert een van de ondervraagde gedupeerden, die - net als de anderen - het liefst anoniem blijft. Ze heeft momenteel vijf facturen open staan.

Op de vraag waarom ze, ondanks die betaalproblemen, toch voor de Mama Media Group bleef werken, reageert een gedupeerde freelancer: “De problemen liepen natuurlijk al een hele tijd, maar ik droeg de hoofdredacteur een bijzonder warm hart toe. Vandaar dat ik het twaalfdelige feuilleton wat ik voor ze schreef heb afgemaakt.” Net als het gros van de andere ondervraagden is ze als gevolg van de betalingsachterstand gestopt met schrijven voor de Mama Media Group.

“Er zijn inderdaad wat betalingsachterstanden ontstaan”, reageert Mama Media Group-directeur Alex Stempels desgevraagd. “We hebben wat cashflow-problemen. Er zijn nieuwe debiteuren bijgekomen die betalingstermijnen van 90 dagen hanteren. Dat levert een gat op. Als je geld in debiteuren zit en niet bij de bank staat, dan wordt het lastig om mensen te betalen. Ook zijn we de laatste jaren heel snel gegroeid, waardoor onze financiële afdeling ondergesneeuwd is geraakt.”

Volgens Stempels, die benadrukt dat hij de betalingsachterstand vervelend vindt voor freelancers, wordt achter de schermen hard gewerkt aan een oplossing. “We voeren gesprekken met onze aandeelhouders om meer werkkapitaal te realiseren en gaan de financiële afdeling versterken.” Uitspraken over wanneer alles op orde moet zijn, doet hij echter niet. “Ik wil geen mensen teleur stellen. Dus zeg ik uit veiligheidsoverweging dat we het eind van het jaar op orde willen hebben.”

Stempels trekt verder ook het boetekleed aan wat betreft de communicatie over de achterstallige betalingen. “Ook dat hebben we nagelaten en dat moeten we in de toekomst beter gaan doen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.