training eu starters

— woensdag 8 januari 2014, 08:44 | 1 reactie, praat mee

WNL corrigeert ‘taalfoutje’ Van Miltenburg

"Een zuiver cosmetische correctie", noemt hoofdredacteur Bert Huisjes van WNL de ingreep die zijn redactie deed in een interview met kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Van Miltenburg was dit weekend te gast in het programma Overnacht van BNN. Toen haar gevraagd werd naar haar functioneren zei ze: "Ik sta elke dag op met het voornemen om het beter te doen als gisteren." Dinsdag werd hetzelfde fragment utigezonden in het ochtendnieuws van WNL, met een kleine aanpassing... "Ik sta elke dag op met het voornemen om het beter te doen dan gisteren," klonk het vanmorgen bij Wakker Nederland. Bij BNN wisten ze niks van het corrigeren van de quote. Ook van Miltenburg zelf wist nergens van. Uiteindelijk bleek WNL in het fragment te hebben geknipt.

Volgens het Genootschap Onze Taal was die ingreep van WNL volkomen overbodig. Want ‘als’ mag tegenwoordig gewoon, aldus een woordvoerder. ‘Dan’ is in dit geval wel de taalkundige norm, maar in spreekvorm is ‘als’ ook geoorloofd.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Emma Anbeek, 8 januari 2014, 11:02

Geen goede reactie van Onze Taal. Ze hebben geen oog voor de context en de spreker: een uitspraak in de media, door een Kamervoorzitter - iemand met een voorbeeldfunctie dus. ‘Spreektaal’ is een onduidelijk begrip: ik raad een sollicitant aan om in een gesprek niet ‘beter als’ te zeggen. Hier mijn blogje over dit taalfoutje: http://t.co/VbGUZBxyAp

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.