word studentlid

— woensdag 26 juni 2019, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Witte Huis benoemt nieuwe persvoorlichter, evenmin vriend van de pers

Witte Huis benoemt nieuwe persvoorlichter, evenmin vriend van de pers
Mei 2019: Grisham leest berichten op haar mobiel. Ze zal vanaf nu meer in de voorgrond treden. | Jonathan Ernst / Reuters

Trump heeft een nieuwe persvoorlichter, die hij van zijn vrouw kaapt: Stephanie Grisham is nu nog woordvoerster van Melania Trump. De First Lady kondigde het nieuws via haar Twitter-feed aan. Laatste wijziging: 26 juni 2019, 09:28

De vacature was vacant nadat Sarah Huckabee Sanders begin juni aankondigde te zullen vertrekken. Mogelijk wil ze een poging doen gouverneur van Arkansas te worden. Haar vader was dat in het verleden ook. Bij haar vertrek stelde Sanders te hopen dat men haar als transparant en eerlijk zou herinneren.

De verstandhouding met de pers was onder Sanders echter nog nooit zo beroerd. Er zijn al maanden geen reguliere persconferenties meer geweest en Sanders’ tijd in het Witte Huis werd gekenmerkt door conflicten en willekeur - of lichtgeraaktheid - rond het verlenen en intrekken van accreditaties.

Grisham was in 2017 plaatsvervangende persvoorlichter in het Witte Huis tot ze exclusief voor Melania Trump ging werken. Ze zou goed met Trump overweg kunnen, aldus ingewijden. Of met haar komst ook wekelijkse persconferenties weer beginnen, is onduidelijk.

Grisham is geen oncontroversiële benoeming. Naast enkele veroordelingen in haar thuisstaat Arizona voor rijden onder invloed was ze in 2016 betrokken bij persbreidel - het actief weren van journalisten uit regeringsgebouwen in Arizona.

De journalisten weigerden namelijk een uitgebreide achtergrondscontrole te ondergaan, officieel verkocht als bescherming voor politici maar algemeen gezien als wraak voor onthullingen over privégebruik van overheidsvoertuigen.

De Arizona Capitol Times schreef in 2016 dat Grisham geen moeite deed te ontkennen dat het weren van hun politiek verslaggever een strafmaatregel was.

“Advocaten kunnen dit verder uitzoeken. Ik ga er niet verder op in”, aldus Grisham tegen Arizona Capitol Times-hoofdredacteur Jim Small. Ze hing midden in een vervolgvraag van Small op.

Een voortzetting van de moeizame verstandhouding van het Witte Huis met de pers lijkt gegarandeerd.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.