onderzoek covid en journalistiek

— dinsdag 24 november 2020, 14:09 | 0 reacties, praat mee

Wit-Rusland: collega’s demonstreren voor opgepakte verslaggever

Verslaggever Katsiaryna Barysevich, opgepakt voor het rechtzetten van een leugen | TUT.by

Collega's van een journaliste die is opgepakt voor berichtgeving rond de dood van demonstrant in Wit-Rusland hebben vandaag gedemonstreerd. Ze lieten zich fotografen zoals veel opgepakte demonstranten door agenten tegen de muur worden gezet.

Raman Bandarenka overleed op 12 november nadat onbekend gebleven agenten-in-burger hem ernstig hadden mishandeld. De autoriteiten van Wit-Rusland verspreidden daarna het bericht dat Bandarenka dronken zou zijn geweest.

Rechtbankverslaggever Katsiaryna Barysevich citeerde enkele dagen later uit een medisch rapport, waaruit bleek dat de demonstrant geen alcohol in zijn bloed had. Ze werd op 19 november opgepakt wegens het ‘lekken van medische geheimen met ernstige gevolgen’. Er is een strafzaak tegen haar geopend. Ook de ziekenhuismedewerker die het rapport aan Barysevich lekte, is opgepakt.

De Wit-Russische journalistenvereniging BAJ heeft hun onmiddellijke vrijlating geëist. Ze wijzen erop dat de privacy van Bandarenka’s nabestaanden nooit in het geding is geweest en de autoriteiten zich beter kunnen richten op het vinden van de daders.

Collega’s van Barysevich hielden een A4’tje met 0% omhoog, symbolisch voor de cruciale informatie die Barysevich naar buiten bracht.

Bekijk meer van

Wit-Rusland

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.