— donderdag 5 november 2015, 16:00 | 0 reacties, praat mee

Winnen

© Truus van Gog

Geldt voor de Olympische Spelen dat meedoen belangrijker is dan winnen, voor hyperlokale nieuwssites blijkt volhouden veel moeilijker dan beginnen. Onderzoek van onder meer de Hogeschool Utrecht (pagina 24) laat zien dat ook lokale nieuwssites in Europa niet ontkomen aan de logica van het (digitaal) ondernemen.

Het is vandaag de dag een koud kunstje een website te beginnen. Maar na het eerste enthousiasme, blijkt vaak al snel dat het niet meevalt dag in dag uit een website te vullen. Zeker als blijkt dat mensen alleen terugkeren naar de site als er niet louter en alleen knip-en-plakwerk op staat.

Wat het onderzoek verder laat zien is dat de combinatie van geld verdienen en journalistiek bedrijven op lokaal niveau een lastige is. De sites die wel redelijk verdienen, zijn doorgaans minder gericht op journalistiek en meer op PR voor lokale bedrijven. En de sites die investeren in journalistiek, verdienen weer minder.  Kortom, de hyperlokale sites voorzien in een behoefte, maar het lukt nog niet echt om daar een houdbaar verdienmodel bij te bedenken.

Die conclusies worden ook getrokken door Teun Gautier (pagina 56). Hij onderzocht de toekomstmogelijkheden voor kwaliteitsjournalistiek. Volgens Gautier is volhouden moeilijker dan beginnen en geld verdienen lukt bijna niemand nog. Nu gaat Gautier een stap verder en vraagt zich af hoe dat komt. Is er dan echt geen verdienmodel te bedenken? Jawel hoor, roept hij optimistisch. Als je een beetje telt, kom je op meer dan 50 manieren om geld te verdienen met journalistiek. Probleem is alleen dat journalisten nog steeds geen handige uitgevers zijn en omgekeerd.

Er zijn voldoende kansen, alleen laat menig journalist ze gewoonweg liggen. Wat Gautier betreft is dat overigens geen probleem. Journalisten hoeven helemaal geen uitgever te worden. Gautier bepleit daarom een nieuwe journalistieke infrastructuur die het bestaande model, waarbij uitgevers journalisten betalen, kan vervangen dan wel aanvullen. Hij denkt aan iets collectiefs waarbij iedereen kan aanhaken en naar eigen inzicht onderdelen van de dienstverlening kan gebruiken.

De basisgedachte is natuurlijk niet nieuw, het is het vertrekpunt van elke vereniging: samen sta je sterker. Dat maakt het ook de moeite waard zijn idee werkelijkheid te laten worden. Zodat voor kwaliteitsjournalistiek, hyperlokaal of niet, verdienen net zo belangrijk wordt als meedoen.

Het laatste katern van Villamedia bestaat voortaan uit mededelingen en verhalen over de NVJ. Daarmee wil de vereniging de leden informeren over haar activiteiten. Dit deel wordt gemaakt onder verantwoordelijkheid van de  vereniging en dus niet door de onafhankelijke redactie van Villamedia.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.