banner festival 23

— vrijdag 3 december 2010, 09:29 | 0 reacties, praat mee

‘Wikileaks dreigt met internetbom’

Klokkenluidersite Wikileaks dreigt met een ´internetbom´ als oprichter Julian Assange wordt opgepakt. Dit zou op de site van Wikileaks staan, zo meldt De Telegraaf. De site draait op dit moment op een ander domein na diverse massale 'denial-of-service-attacks', dan krijgt de server waarop de website draait zo veel verbindingsverzoeken tegelijk binnenkrijgt, dat het niet meer te verwerken is. Bij de 'internetbom' zouden in één klap alle bestanden over diplomatiek berichtenverkeer van de Verenigde Staten, openbaar worden gemaakt. De 'internetbom' is een bestand van 1,4 gigabyte onder de naam insurance.aes256 en bevat de vertrouwelijke diplomatieke berichten. Iedere internetgebruiker kan het bestand downloaden, maar nog niet lezen. Het bestand is nog versleuteld, maar die sleutel wordt wereldkundig gemaakt wanneer Assange wordt aangehouden of zijn organisatie wordt ontmanteld. Volgens inlichtingenexperts zouden er levens op het spel staan als alle documenten gepubliceerd worden, want het merendeel van die teksten is niet geredigeerd door journalisten. De documenten zouden namen bevatten van spionnen, informanten, terroristen en dissidenten. Laatste wijziging: 4 december 2010, 17:19

Een van de onthullingen in ´Cablegate´ heeft al een kop doen rollen, zo meldt De Stentor. De Duitse regeringspartij FDP heeft de klokkenluider ontmaskerd die geheime interne documenten heeft doorgespeeld aan Amerikaanse diplomaten. De geheime bron blijkt Helmut Metzner te zijn, chef-staf van partijleider en vicepremier Guido Westerwelle. De man is uit zijn functie gezet.

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) veroordeelt het groeiende politieke verzet tegen klokkenluidersite Wikileaks. Ook beschuldigt de IFJ de Verenigde Staten van het aanvallen van de vrijheid van meningsuiting nadat Amerika Amazon, de host van Wikileaks, onder druk zou hebben gezet om de servers van de site af te sluiten. Volgens algemeen secretaris Aidan White is het een wanhoopsdaad van de VS en “gevaarlijk omdat het indruist tegen de fundamentele principes van vrije meningsuiting en de democratie”.

De organisatie is ook bezorgd over het welzijn van Wikileaks oprichter Julian Assange en Bradley Manning, de militair die door Amerika wordt verdacht van het lekken van informatie over de oorlog in Irak. De IFj zegt dat de oproepen van rechtse politici om Assange op te jagen en Manning te executeren een “sfeer van intolerantie en vervolging tonen, die niet alleen gevaarlijk is voor de twee mannen, maar voor alle journalisten die onderzoek doen publieke zaken”. “IFJ en haar leden ondersteunen het recht van klokkenluiders,” aldus White. “Deze overdreven reactie van politici en hun bondgenoten toont aan dat zij geen besef hebben van het historisch belang van deze gebeurtenissen.”

Joop heeft een petitie voor Wikileaks geopend:
Red Wikileaks

 

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.