training eu starters

— maandag 7 maart 2016, 12:01 | 0 reacties, praat mee

‘Wijzigingen Mediawet in strijd met grondwet’

De Eerste Kamer-fractie van 50PLUS stelt dat de wijze waarop staatssecretaris Dekker de Mediawet wil wijzigen in strijd is met de grondwet. Dekker wil via een zogeheten novelle tegemoetkomen aan bezwaren van de Eerste Kamer, maar dat maakt volgens door 50PLUS geconsulteerde staatsrechtgeleerden van de novelle een amendementsmiddel in plaats van een daadwerkelijk wijzigingsinstrument. Laatste wijziging: 8 maart 2016, 08:34

Dat is in strijd met de grondwet, stellen de staatsrechtgeleerden Elzinga en De Vries.

Ook vinden zij, anders dan staatssecretaris Dekker op 1 maart zei, dat zijn mogelijke opvolgers op geen enkele wijze staatsrechtelijk gebonden zijn aan de toezeggingen van Dekker. Indien de Eerste Kamer instemt is zij de regie staatsrechtelijk kwijt.

Volgens Elzinga en De Vries zou Dekker het hele wetsvoorstel rond de nieuwe Mediawet moeten intrekken en een aangepast voorstel via de Tweede Kamer in te dienen. Een alternatief is de stemming over de nieuwe Mediawet aan te houden, tot er een reparatiewet via de Raad van State, Tweede en Eerste Kamer is gepasseerd.

Fractievoorzitter Jan Nagel wil eind deze week een derde termijn aanvragen, waarin de Eerste Kamer nogmaals over de wijzigingen aan de Mediawet zal debatteren. Indien het zover komt, betekent dat opnieuw vertraging voor een wet waarmee Dekker haast heeft: bepaalde veranderingen zijn al in gang gezet en zijn bezuinigingen rond de regionale omroep al per 1 januari 2017 ingepland.

Bekijk meer van

Sander Dekker Mediawet 50PLUS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.