Wijnbergs ‘Unbreaking News’-essay irriteert media-collega’s

Rob Wijnberg heeft via Twitter hernieuwde aandacht gevraagd voor een essay van afgelopen september, waarin de mede-oprichter van De Correspondent zijn visie geeft op de noodzaak niet de waan van de dag te volgen in nieuws. In de eenentwintigdelige Twitter-draad noemt Wijnberg nieuws een 'gezondheidsrisico' en stelt dat wie geen krant leest enkel ongeïnformeerd is, maar wie dat wel doet per definitie verkeerd geïnformeerd raakt.
Het citaat “If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you do read the newspaper, you’re misinformed.” komt in het essay The problem with real news - and what we can do about it ook terug.
Media-ondernemer Derk Sauer vindt zo’n brede veroordeling van nieuws volstrekt onjuist.
Ik gun @robwijnberg oprecht al zijn succes en @decorrespondent is een prima platform- maar de stelling dat ‘de kranten’ desinformatie geven is volstrekt onjuist. @nrc tot @nytimes tot @MoscowTimes (en tig-anderen) geven dagelijks onmisbaar nieuws&analyse. https://t.co/rOLhTYJJJP
— Derksauer (@derksauer) November 27, 2018
Wijnberg beschrijft in zijn essay de basisprincipes van De Correspondent (en de gehoopte Engelstalige editie), waarbij de waan van de dag juist vermeden wordt.
Nieuws is vrijwel altijd negatief ingestoken, beschrijft kortzichtige gebeurtenissen, heeft geen oog voor langere trends en vertelt evenmin wat er een aan bepaald probleem is te doen, aldus Wijnberg. De stelligheden (“consumeren van nieuws geeft een fundamenteel verkeerd beeld van de wereld”) waarmee Wijnberg zijn essay aanprijst komt De Correspondent-voorman op kritiek te staan.
8/ Because of this, consuming news (and as a society, there’s almost no source of information we consume more of), fundamentally misinforms our view of the world. We see the bad weather, but have no clue about the climate.
— Rob Wijnberg (@robwijnberg) November 26, 2018
Journaliste Martine Wolkzak van het Financieele Dagblad vindt Wijnbergs essay geen mediakritiek en de timing verdacht:
Dit is dus geen mediakritiek, maar een marketingcampagne in de al oude traditie van negative campaigning https://t.co/FMNN3vTbiI
— Martine Wolzak (@wolzak) November 27, 2018
Volkskrant-columniste Sylvia Witteman vindt dat ook:
Wijnberg werpt serieuze, bona fide kranten op de schroothoop om zijn eigen Corrie een opkontje te geven. Netjes, hoor. https://t.co/knag7Nfgpn
— Sylvia Witteman (@sylviawitteman) November 27, 2018
Telegraaf-journalist Martin Visser plaatst vraagtekens bij de brede beschuldiging dat al het nieuws problematisch is.
en zo niet, dan ligt het misschien niet aan nieuws als zodanig. maar aan oppervlakkige manier waarop sommige mensen nieuws consumeren, soort nieuws dat ze tot zich nemen, wel open staan voor sensatie, niet voor uitgebreide nieuwsverhalen, niet voor achtergronden
— Martin Visser (@martinvisser) November 27, 2018
In een reeks tweets uit schrijver Jan Kuitenbrouwer kritiek op de gekozen toon:
@robwijnberg, zeg jehier niet eigenlijk: ‘Mensen haten de pers omdat ze gewone mensen niet serieus nemen, dat gaan wij fiksen door ze nóg minder serieus te nemen’? De Trumpiaanse mediahaat is géén reclame voor DC, eerder in tegendeel.
— Jan Kuitenbrouwer (@kuitenbrouwer) November 27, 2018
Nee, Rob, de remedie voor gebrekkige objectiviteit is niet je overgeven aan subjectiviteit. Harder je best doen, meer introspectie, hogere standaarden, luisteren naar kritiek, dat is de oplossing.
— Jan Kuitenbrouwer (@kuitenbrouwer) November 27, 2018
Wijnberg schrijft op Twitter dat hij beseft dat zijn uitspraken dat echt nieuws een groter gevaar oplevert dan nepnieuws “een boude uitspraak is”. Cynisme, polarisatie en wantrouwen floreren dankzij nieuws, vindt Wijnberg.
12/ Not only does the news misinform us, it also breeds cynicism, polarization, and distrust. It’s no coincidence that divisive figures like Trump are in the news constantly. It’s not because he’s “a master at it”, it’s just that he fits the definition of news perfectly.
— Rob Wijnberg (@robwijnberg) November 26, 2018
Het antwoord ligt - niet verrassend - volgens Wijnberg in het De Correspondent-model: geen knellende jacht om adverteerders te plezieren, geen sensatiedrang om zoveel mogelijk mensen te lokken en een ledenstructuur om financiering te garanderen. Ook is transparantie over overtuigingen beter dan valse objectiviteit na te streven. Samenwerking met lezers moet de agenda bepalen, vindt Wijnberg: “Zodat we problemen kunnen belichten die voor hen belangrijk zijn, enkel dan die hen storen.”
Praat mee
2 reacties
Remon, 28 november 2018, 16:20
Wijnberg mag dan zware retoriek hebben en een lichte neiging voor generalisaties (en is daarmee misschien niet het ideale boegbeeld voor de beweging die hij probeert te creëren), maar zijn kritiek komt niet uit de lucht vallen (en is zeker niet nieuw).
Rosling waarschuwde al een aantal jaren eerder - en ook een stuk toegankelijker: https://youtu.be/Sm5xF-UYgdg
bouma, 29 november 2018, 12:30
Mijn steun aan De Correspondent heb ik opgezegd toen de site ruim drie maanden na de massale aanrandingen in Keulen een overcomplete en dus onleesbare reconstructie publiceerde. Je kunt het afwijzen van de waan van de dag ook overdrijven.
Hilda Bouma