website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

AD weerlegt fraude-beschuldiging Haringtest

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 15 november 2017, 15:20

ANP / Lex van Lieshout

ANP / Lex van Lieshout

Nieuws

UPDATE Het Algemeen Dagblad kan zich niet vinden in de kritiek op zijn Haringtest. In een uitzending van EenVandaag wordt de krant door econoom Ben Vollaard beschuldigd van fraude. Een van de panelleden die de haring in de test beoordeelde - haringkenner Aad Taal - zou volgens Vollaard belang hebben in een groothandel in haring- en zeevis, en haringboeren die bij die groothandel kopen stelselmatig hogere cijfers geven dan handelaren die hun vis ergens anders inkopen.

Vollaard noemde de Haringtest daarop doorgestoken kaart. Haringverkopers die met bij groothandel Atlantic in zee gaan scoren volgens hem gemiddeld 3,6 punten hoger dan andere haringboeren. De schijn van belangenverstrengeling wordt volgens EenVandaag ook nog eens versterkt doordat de keuringsmeester in kwestie de afgelopen twee jaar woonde in een appartement dat boven de winnende zaak is gevestigd.

In een reactie op de website doet het AD de werkwijze van zijn test uit de doeken. Zo schrijft het AD dat de keurmeesters niet weten wie de haring levert aan de winkels die ze bezoeken. Daarnaast gaan ze altijd met drieën op pad. Taal is slechts een van hen. AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis: “Je kunt ons niet verwijten dat goede haring hoog scoort.”

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. GJ de Groot, 16 november 2017, 16:20

    Weerleggen is wat anders dan weerspreken. Het AD komt niet verder dan weerspreken; of het weerspreken weerleggen is, is aan de lezer. Tot zover het taallesje.
    Wie de uitzendingen van Eenvandaag op radio en televisie gehoord heeft, weet dat het AD met zijn tegenspraak de verwijten van partijdigheid niet weerlegd heeft. De omstandigheid dat “keurmeester” Taal relaties heeft met Atlantic - een haringhandel - maakt dat hij ongeschikt voor het doel waarvoor het AD hem inhuurt: een onafhankelijk oordeel geven.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.