Smartocto userneeds

— woensdag 15 november 2017, 15:20 | 1 reactie, praat mee

AD weerlegt fraude-beschuldiging Haringtest

ANP / Lex van Lieshout

UPDATE Het Algemeen Dagblad kan zich niet vinden in de kritiek op zijn Haringtest. In een uitzending van EenVandaag wordt de krant door econoom Ben Vollaard beschuldigd van fraude. Een van de panelleden die de haring in de test beoordeelde - haringkenner Aad Taal - zou volgens Vollaard belang hebben in een groothandel in haring- en zeevis, en haringboeren die bij die groothandel kopen stelselmatig hogere cijfers geven dan handelaren die hun vis ergens anders inkopen. Laatste wijziging: 15 november 2017, 16:03

Vollaard noemde de Haringtest daarop doorgestoken kaart. Haringverkopers die met bij groothandel Atlantic in zee gaan scoren volgens hem gemiddeld 3,6 punten hoger dan andere haringboeren. De schijn van belangenverstrengeling wordt volgens EenVandaag ook nog eens versterkt doordat de keuringsmeester in kwestie de afgelopen twee jaar woonde in een appartement dat boven de winnende zaak is gevestigd.

In een reactie op de website doet het AD de werkwijze van zijn test uit de doeken. Zo schrijft het AD dat de keurmeesters niet weten wie de haring levert aan de winkels die ze bezoeken. Daarnaast gaan ze altijd met drieën op pad. Taal is slechts een van hen. AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis: “Je kunt ons niet verwijten dat goede haring hoog scoort.”

Bekijk meer van

Algemeen Dagblad

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

GJ de Groot, 16 november 2017, 16:20

Weerleggen is wat anders dan weerspreken. Het AD komt niet verder dan weerspreken; of het weerspreken weerleggen is, is aan de lezer. Tot zover het taallesje.
Wie de uitzendingen van Eenvandaag op radio en televisie gehoord heeft, weet dat het AD met zijn tegenspraak de verwijten van partijdigheid niet weerlegd heeft. De omstandigheid dat “keurmeester” Taal relaties heeft met Atlantic - een haringhandel - maakt dat hij ongeschikt voor het doel waarvoor het AD hem inhuurt: een onafhankelijk oordeel geven.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.