data als kans

— dinsdag 7 november 2017, 09:42 | 0 reacties, praat mee

Weinstein liet journalisten en hun bronnen onderzoeken

© Guillaume Horcajuelo / EPA

De in ongenade gevallen Amerikaanse producer Harvey Weinstein heeft in de herfst van 2016 mensen ingehuurd om informatie te verzamelen over de vrouwen en journalisten die de aanklachten van seksueel misbruik openbaar wilden maken. Er werd achtergrondinformatie verzameld en profielen aangemaakt over de journalisten en pogingen gedaan om hun bronnen te achterhalen. Laatste wijziging: 7 november 2017, 09:42

Volgens The New Yorker schakelde de voormalig studiobaas Kroll in, een van ‘s werelds grootste bureaus in onderzoek en risicobeheer, en Black Cube, een onderneming die grotendeels wordt geleid door voormalige officieren van Mossad en andere Israëlische geheime diensten.

Twee privédetectives van Black Cube hebben een valse identiteit gebruikt om een ontmoeting te regelen met actrice Rose McGowan. Zij beschuldigde Weinstein uiteindelijk publiekelijk van verkrachting. Een van de medewerkers van Black Cube deed zich voor als een advocaat voor vrouwenrechten en nam in het geheim tenminste vier bijeenkomsten met McGowan op. Deze medewerker kwam ook twee keer in contact met een journalist. Ze deed alsof ze een klacht had over Weinstein en probeerde te achterhalen met welke andere vrouwen de journalist sprak. 

Het belangrijkste doel van het onderzoek was, volgens een contract met Black Cube, de publicatie tegen te houden die uiteindelijk in the New York Times en The New Yorker verscheen. Ook liet Weinstein Black Box een journalist inhuren om de vrouwen die al slachtoffer waren geweest van Weinstein te interviewen en te achterhalen wat ze van plan waren om te gaan zeggen. Daarnaast werd er contact gelegd met de journalisten van The New York Times en The New Yorker. Volgens The New Yorker zegt de door Black Box ingehuurde journalist dat hij contact zocht met andere journalisten in de hoop Weinstein te kunnen ontmaskeren. Hij ontkent dat hij is betaald door Black Box. Maar The New Yorker heeft documenten in handen waaruit blijkt dat samenvattingen van de door Black Box ingehuurde journalist bij Weinsteins advocaten terecht zijn gekomen.

Weinstein zou ook andere journalisten hebben gevraagd om informatie te verzamelen waarmee hij de positie van de vrouwen die een aanklacht wilden indienen zou kunnen ondermijnen. Volgens The New Yorker heeft Dylan Howard, werkzaam bij American Media Inc (AMI) en uitgever van National Enquirer, daar gehoor aan gegeven. Howard claimt dat hij wel gehoor moest geven aan de oproep van Weinstein omdat hij samenwerkte met Weinstein in een tv-productie en de belangen van AMI moest beschermen. Hij zou verzameld materiaal nooit hebben gepubliceerd.

In totaal is Weinstein bijna een jaar bezig geweest om het verhaal tegen te houden. Maar uiteindelijk begon het doek te vallen, toen The New York Times begin oktober het eerste verhaal publiceerde. Meer bij The New Yorker

Bekijk meer van

MeToo Harvey Weinstein

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.