Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 10 oktober 2016, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Weinig vertrouwen in onderzoek naar dood Oerlemans

© ANP

Liesbeth Zegveld, advocaat en hoogleraar oorlogsrechtsherstel aan de Universiteit van Amsterdam, denkt dat het vrijdag aangekondigde strafrechtelijk onderzoek naar de dood van oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans weinig kans van slagen heeft. Dat zei ze in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Laatste wijziging: 10 oktober 2016, 12:03

Gezien de chaos in Libië is het voor de lokale autoriteiten vrijwel onmogelijk om daar goed onderzoek te doen, laat staan om de verdachte, zeer waarschijnlijk een sluipschutter van IS, op te pakken. “Je moet je afvragen of je hier wel tijd en middelen aan wil besteden”, zei Zegveld.

Zegveld snapt wel dat justitie deze stap neemt. “Als je nu niets doet, dan verdwijnt het bewijsmateriaal.” De advocaat denkt dat het OM nu alle bekende feiten wil vastleggen en dan onderzoek wil doen als de situatie in Libië is verbeterd. “Dit soort misdaden verjaart niet. Voor de nabestaanden blijft een onderzoek relevant, ook na een paar jaar.”

Eerdere onderzoeken naar de dood van journalisten als Sander Thoenes op Oost-Timor (1999) en Stan Storimans in Georgië (2008) hebben nooit tot berechting van de daders geleid.

Het stoffelijk overschot van Oerlemans is afgelopen vrijdag op Schiphol aangekomen en is vermoedelijk eerst onderzocht door het OM. Donderdag is de begrafenis in besloten kring. Meer bij de NOS

Bekijk meer van

Libië Jeroen Oerlemans

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.