website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Commissie: overheid moet nu niet alweer gaan sleutelen aan NPO

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in onderzoek op dinsdag 4 juni 2019, 14:05

© ANP

Nieuws De voortdurende onzekerheid over de financiën, de steeds wijzigende regelgeving, de onduidelijkheid over de taakverdeling en de mede daardoor botsende belangen tussen NPO-organisatie en de omroepen staan een slagvaardige besturing van de publieke omroep in de weg.

Dat is een van de conclusies die de onafhankelijke evaluatiecommissie Nederlandse Publieke Omroep, in opdracht van de raad van toezicht, heeft getrokken uit haar 125 pagina’s tellende evaluatie (.pdf) van de publieke omroep in de periode tussen 2013 en 2017.

De publieke omroep heeft volgens de commissie baat bij rust op het gebied van financiering en interne organisatie van de NPO. “Er is voldoende budget en bijbehorende financiële zekerheid nodig, ongeacht de ontwikkelingen in de reclame-inkomsten. De commissie raadt de overheid aan niet nu al weer te sleutelen aan net ingevoerde wetswijzigingen over interne verhoudingen en besluiten over de inhoud of het aantal netten en zenders aan de NPO te laten.”

Daarnaast stelt de commissie dat de Nederlandse Publieke Omroep van grote waarde is voor de hele Nederlandse samenleving en deze verdient juist nu steun van de politiek. “De NPO-organisatie en omroepen leveren in veel opzichten een goede prestatie, zeker gezien de komst van internationale mediabedrijven, de steeds verdergaande ontwikkelingen op het internet, de voortdurende politieke discussies en de complexe inrichting van het omroepbestel. Er is ook een aantal aandachtspunten, waarvan betere interne samenwerking de belangrijkste is.”

Om de publieke omroep ook in de nieuwe concessieperiode vitaal te houden, vindt de commissie dat de raad van bestuur en omroepen vaker en beter met elkaar in gesprek moeten over de strategie van de NPO en over de onderwerpen die van belang zijn voor de realisatie van zijn publieke opdracht. “De raad van bestuur heeft daarin de regie, zonder voorbij te gaan aan de inhoudelijke opdracht van de omroepen. Op hun beurt is het belangrijk dat omroepen zich betrokken tonen en meedenken en -werken vanuit het gezamenlijk belang van de NPO.”

De commissie hoopt dat haar conclusies en aanbevelingen door de NPO, overheid en politiek zullen worden meegenomen in hun plannen voor de toekomst van de Publieke Omroep.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.