Jodal

— woensdag 4 oktober 2017, 10:25 | 0 reacties, praat mee

Populariteit DAB+ blijft groeien

In Noorwegen werd afgelopen januari symbolisch FM-radio ten grave gedragen | Jan Morten Bjornbakk / EPA

Inmiddels maakt 13 procent van de radioluisteraars gebruik van DAB+, de digitale radio via de ether. Dat is een verdrievoudiging sinds 2015 en omvat in de praktijk 2 miljoen luisteraars. De cijfers werden onthuld tijdens het symposium Dag van de Digitale Radio in Hilversum. Laatste wijziging: 7 augustus 2019, 09:31

Er zijn (inclusief autoradio’s) inmiddels 719.000 DAB+-geschikte toestellen in omloop. Draagbare toestellen worden het meest verkocht. Voor luisteraars geeft het grote aanbod stations en de betere geluidskwaliteit de doorslag, stelt Nationaal Luister Onderzoek.

Volgens cijfers van GfK zijn er in de eerste helft van dit jaar 48 procent meer DAB+-toestellen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Jurre Bosman, directeur Radio NPO en voorzitter Stuurgroep Digital Radio NL, zegt dat de toekomst van radio-ontvangst ‘digitaal hybride’ zal zijn.

Het betekent zoveel dat luisteraars wisselend van DAB+, mobiele netwerken en wifi gebruik zullen maken om radio te luisteren. De helft van alle luisteraars luistert nu al buiten de ether-FM om, aldus Bosman. De ambitie is om te verzekeren dat elk toestel dat wordt verkocht ook digitale radio kan ontvangen.

Bekijk meer van

Noorwegen DAB+

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.