Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 11 maart 2010, 10:17 | 0 reacties, praat mee

Weer goud

De NOS heeft zijn gouden plak voor de verslaggeving op internet van de Olympische spelen wat mij betreft geprolongeerd. Tijdens de winterspelen in Vancouver heeft de NOS die goede lijn doorgetrokken en zich op nos.nl/os2010 nog meer gericht op on demand diensten.

Laatste wijziging: 8 april 2010, 14:57

Denk daarbij aan gepersonaliseerde programmaschema’s, de ‘kanalenswitcher’ en de mogelijkheid om zelf je sportprogramma samen te stellen. In HD desgewenst. Heerlijk.

Twee jaar geleden was ik blij verrast met de website nos.nl/os waar de internetgebruiker op zijn wenken werd bediend met goed streamende live beelden en nieuws van de zomerspelen in Beijing. Toegegeven, het grote tijdverschil met China maakte televisiekijken een weinig aantrekkelijke optie, maar dat doet niks af aan het gemak en de weelde van de site.

Al waren de spelen dichterbij geweest, dan nog had internet het van televisie gewonnen voor mij. De keuze aan live streams, de vele video’s met de hoogtepunten, het nieuws: het aanbod op internet was gewoon rijker.

Tijdens de winterspelen in Vancouver heeft de NOS die goede lijn doorgetrokken en zich op nos.nl/os2010 nog meer gericht op on demand diensten, zoals gepersonaliseerde programmaschema’s, de ‘kanalenswitcher’ en de mogelijkheid om zelf je sportprogramma samen te stellen. In HD desgewenst. Heerlijk.

Tamelijk briljant vond ik de speciale site afstandgemist.nl die de NOS bij deze spelen had toegevoegd. Het adres leidde je naar een ‘afgeschermd’ gedeelte op de Olympische site waar je de belangrijkste wedstrijden van de afgelopen nacht kon bekijken zonder iets mee te krijgen over de uitslag. Niet dus dat je een video van de 5 km terug kon kijken en dat je in de sidebar al een video zag staan van Sven Kramers huldiging. Biedt internet dan wel eenzelfde beleving als tv? Nou en of. Ik heb de 1500 meter mannen via afstandgemist.nl gezien. En na de wedstrijd bekeek ik een filmpje met de reactie van Mark Tuitert en daarna een met zijn huldiging in het Holland House. Bij de video met Tuiterts coach Jac Orie, die een brok in zijn keel kreeg omdat het na al die jaren eindelijk was gelukt met zijn pupil, hield ik het niet meer droog. Ik heb een zwak voor sporters die grandioos winnen.

De technologische potentie was er al, maar nu is het ook daadwerkelijk zo: je kunt een groot sportevenement beter via internet volgen dan via televisie. En dan te bedenken dat het in 2000 in Sydney nog verboden was om uitslagen op internet te publiceren en twee jaar later in Salt Lake City bestond er nog een ban op de doorgifte van beelden via internet. Gelukkig heeft ook het IOC het licht gezien.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Erwin van der Zande

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.