PersVeilig

— woensdag 1 juni 2016, 14:09 | 1 reactie, praat mee

Weemoed

Een walm van weemoed stijgt op uit de roman ‘Dood water’ van Kees Schaepman. Het journalistieke leven aan het einde van de vorige eeuw wordt beschreven. Aan de hand van hoofdpersoon Ewald Moester beleeft de lezer een fin de siècle op vele fronten. Moesters’ huwelijk strandt, hij raakt zijn baan kwijt en de krantensector is aan het einde van zijn Latijn. Droefheid troef, dus geregeld moet er een kopstoot worden genuttigd, in Hesp. Of in Café Scheltema, waar herinneringen aan de Amsterdamse Fleetstreet bovenkomen. Maar daar is Floor, een jongere blonde vrouw die Ewald er – vergeefs – toe aanzet zijn leven weer in eigen hand te nemen. Ze hebben een knipperlichtrelatie die door het boek meandert.

Beide personages blijven uiteindelijk wat vlak. Veel levendiger zijn de beschrijvingen van de avonturen die Ewald meemaakt in zijn zoektocht naar nieuw werk. Hij ontmoet een persmecenas in Praag en werkt even als adjunct-directeur op de School voor Journalistiek – waar hij studenten dingen hoort zeggen als: ‘Nieuws interesseert me eigenlijk niet’.

De roman is knap gestileerd. De auteur is speels met clichés, maar er is steeds tijdig een verrassende wending. Smaakt naar meer.

Dood water. Walburg Pers, ISBN 9789462491038, 176 pag., € 19,95

Bekijk meer van

Weemoed Kees Schaepman

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 30 juni 2016, 20:50

Zelfde zou ik kunnen maken over de Fleetstreet in Rotterdam (Witte de Witstraat en de Westblaak). Maar na vijf boeken en al 71 jaar vind ik het al welletjes!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.