mgm nvj maart

— donderdag 20 februari 2014, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Mestharker Seymour Hersh

Met Bob Woodward staat Seymour Hersh bovenaan de Top 10 van Amerika’s onderzoeksjournalisten. Al in 1969 vestigde hij naam met onthullingen over de moord op honderden burgers in het Vietnamese My Lai en tot de dag van vandaag blijft hij het Witte Huis, het Pentagon en de CIA hinderlijk volgen. Laatste wijziging: 1 april 2014, 12:52

De biografie die Robert Miraldi, hoogleraar journalistiek aan de State University of New York, over Hersh heeft geschreven leest als een spannend verhaal. Een reporter in gevecht met de groten der aarde. Vooral Henry Kissinger, George Bush en Donald Rumsfeld hebben de hete adem van deze ‘scoop artist’ in hun nek gevoeld. Ze hebben hem voor leugenaar uitgemaakt maar niet kunnen voorkomen dat hij doorging met zijn onthullingen.

Na een start als misdaadverslaggever in Chicago en correspondent van AP en UPI kwam hij in dienst van de New York Times. Zijn eerste boek, in 1969, ging over het Amerikaanse arsenaal aan chemische en biologische wapens. Daarna leverde hij een bijdrage aan de Watergate-story die president Nixon ten val bracht. Bob Woodward en Carl Bernstein van de Washington Post liepen voorop maar zonder het aandeel van Hersh en anderen was het misschien niet tot afzetting gekomen.

Net als Woodward heeft ‘muckraker’ (mestharker) Hersh, inmiddels werkzaam voor The New Yorker, een rij dikke boeken op zijn naam. Maar terwijl zijn rivaal vooral geïnteresseerd is in het machtsspel blijft de nieuwsjager Hersh meer gefocust op misstanden en de ‘keten van verantwoordelijkheid’.

In de biografie van Hersh komen alle dubieuze kanten van de Amerikaanse politiek voorbij: de leugens over de oorlogen in Vietnam, Cambodja, Koeweit en Irak, de betrokkenheid bij de coup tegen president Allende in Chili, het bespioneren van eigen burgers, de stilzwijgende goedkeuring van het Israëlische kernwapenprogramma, de macht van Mobil Oil, de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis, de executie van Osama bin Laden en de chemische wapens in Syrië. Hersh is nu 76 maar hij lijkt van geen ophouden te weten.

Miraldi, die eerder ‘Muckraking and objectitity’ en een biografie van ‘chief-muckraker’ Charles Edward Russell (1860-1941) schreef, maakt er geen geheim van dat hij Hersh bewondert. Maar hij vertelt wel royaal aan welke kritiek zijn held blootstaat. Het verwijt is dat Hersh telkens weer honderden anonieme bronnen gebruikt die wel bij zijn hoofdredacteur maar niet bij het publiek bekend zijn. Hoe selecteert hij? Waarom komt hij niet tot evenwichtiger conclusies?

Het verweer van Hersh is simpel: zijn taak is het de negatieve kanten van het systeem bloot te leggen. Dat kan nu eenmaal niet als je mensen in dienst van het leger of de CIA geen anonimiteit garandeert. En wie denkt dat het makkelijk is, vergist zich. Het is dag en nacht werken. Je wint wel de Pulitzer-prijs maar wordt ook verguisd en bedreigd. Uiteindelijk sta je helemaal alleen.

En toch blijft Hersh van mening dat eigenlijk iedere journalist onderzoeksjournalist moet zijn.

Robert Miraldi: Seymour Hersh, Scoop Artist. Uitgeverij Potomoc Books, ISBN 9781612344751, £23.00

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.