— woensdag 21 maart 2018, 12:33 | 0 reacties, praat mee

‘We besloten al snel tot de oprichting van een eigen uitgeverij’

Eind april verschijnt het boek ‘Chin. Ind. Rest.: verdwijnend Nederlands cultuurerfgoed’ van journalist Mark van Wonderen. Als liefhebber van treurnis en verval raakte hij in de ban van de verloedering van het traditionele Chinees-Indische restaurant. Hij maakte er foto’s van en plaatste die op Twitter. En van het een kwam het ander, zo schrijft hij zelf in onze rubriek ‘De Schepping’. Klik op de fotocarrousel linksboven voor een voorproefje van deze heerlijke treurigheid.

‘Het is u misschien opgevallen, en misschien ook niet, maar het traditionele Chinees-Indische restaurant dreigt uit ons straatbeeld te verdwijnen. Ze worden omgebouwd tot wokrestaurants en sushitenten of gaan simpelweg failliet. Zonde, want de meeste zijn een lust voor het oog. De panden zijn op aandoenlijke wijze verloederd, het plakplastic op de ramen is door de zon verweerd en voor de deur staat altijd wel een dode plant.

Als verslaggever van NH Radio belandde ik in de verste uithoeken van de provincie en daar kwam ik deze restaurants nog volop tegen. Ik ben groot liefhebber van treurnis en verval, dus maakte er foto’s van en plaatste deze op mijn twitteraccount @JScheurbuijck​. Blijkbaar delen veel mensen dezelfde voorliefde want de volgers stroomden massaal toe.

Toch moest het idee om er een fotoboek over te maken van iemand anders komen. Het was een bevriende grafisch ontwerpster die met het voorstel tot een gezamenlijk project kwam. Ik leverde de foto’s en de teksten aan, zij deed de vormgeving. De timing om aan dit boek te beginnen was perfect. Ik had net besloten minder bij NH te gaan werken. Het aanvankelijke plan om er een andere werkgever naast te zoeken liet ik los en stortte me in dit ongewisse avontuur.

Een jaar lang heb ik drie dagen in de week vrijgemaakt om aan het boek te werken. Een zoektocht leverde een lijst op met bijna 1100 Chinees-Indische restaurants. Duizenden kilometers, een enkele verkeersboete en een hoop nieuw vergaarde kennis over ons land later, is elk restaurant gefotografeerd. Dat kostte al met al een klein vermogen. Ongetwijfeld hadden we aanspraak kunnen maken op subsidies, maar we hebben geen moment overwogen daarnaar op zoek te gaan. Het voelde ook meer als een hobby en hobby’s kosten nu eenmaal geld.

Een uitgeverij had ons een voorschot kunnen geven, maar we besloten al snel tot de oprichting van een eigen uitgeverij over te gaan. De meeste kennis (eindredactie, vormgeving) hadden we namelijk zelf al in huis, we moesten alleen nog uitvinden welke wegen bewandeld moeten worden om het boek uiteindelijk in de winkels te krijgen en hoe je vervolgens het boek onder de aandacht brengt.

Dat laatste lukt vooralsnog prima. Het project heeft al veel aandacht in de media gekregen. Van interviews bij Radio 1 tot ‘Evers staat op’ en van het AD tot Dagblad van het Noorden. Hartstikke leuk natuurlijk, maar vooralsnog levert deze publiciteit ons helemaal niks op omdat het boek nog niet te koop is.

De planning is dat ‘CHIN.IND.SPEC.REST. Een verdwijnend Nederlands fenomeen’ op 18 mei verschijnt. Het ligt nu nog bij de drukker in Polen. En dan maar hopen dat er na publicatie ook nog aandacht voor het boek is. Het zou fijn zijn als we er in ieder geval de kosten een beetje uit kunnen halen.’

Mark van Wonderen_2018

Mark van Wonderen (1976) is onder meer radiomaker bij NH.

Het boek ‘CHIN.IND.SPEC.REST. Een verdwijnend Nederlands fenomeen’ (uitgeverij Zoetzuur, 152 pagina’s, € 22,95) maakte hij in samenwerking met Yolanda Huntelaar van Werkplaats Amsterdam. Het boek verschijnt op 18 mei.
Later dit jaar volgt ook de fototentoonstelling.

De bijbehorende website www.chinindspecrest.nl is binnenkort in de lucht.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.