word studentlid

— vrijdag 22 december 2023, 16:58 | 2 reacties, praat mee

‘Wat zat er in jouw kerstpakket?’ - Het mediakerstpakketten-overzicht van 2023

‘Wat zat er in jouw kerstpakket?’ - Het mediakerstpakketten-overzicht van 2023
Het kerstpakket van Villamedia in 2023.

In de afgelopen dagen zag je het steeds vaker in het straatbeeld: forenzen met Grote Dozen, alias het kerstpakket. Voor de een is het een futiele vraag, voor de ander is het een vraag van levensbelang: wat zat er in jouw kerstpakket? Villamedia maakt een rondje langs de velden en werpt een blik op de kerstpakketten van verschillende redacties. Dit artikel wordt aangevuld. Laatste wijziging: 26 december 2023, 07:50

Dit overzicht is verre van compleet. Laat ons weten wat er in jouw kerstpakket zat via redactie@villamedia.nl o.v.v. ‘Kerstpakket’.

We zijn nog aan het bijkomen van vorig jaar. Er zijn weinig artikelen die zoveel losmaakten bij onze lezers als Het Grote Kerstpakkettenoverzicht. Dus herhalen we inmiddels een beproefd recept met liefde.

Om te beginnen steken we de hand in eigen boezem: wat kregen de medewerkers van Villamedia? Het was klein maar fijn dit jaar. Een cadeaubon van Bol.com ter waarde van veertig euro, samen met chocolade van patisserie Arnold Cornelis te Amsterdam. Vaste freelancers krijgen een fles wijn opgestuurd per post, ze zijn op het moment van schrijven nog niet verstuurd.

Dan door naar DPG Media. Dat kerstpakket is tweeledig. Medewerkers ontvingen een Sony WHCH720N-koptelefoon, samen met een zwarte of beige hervulbare plastic beker van Husky met DPG-logo op de deksel. Dat laatste cadeau is deels ook praktisch: vanaf 1 januari 2024 gaan de plastic bekertjes bij de koffieautomaten in de ban. Met deze beker is dat probleem dus ‘opgelost’. Tot slot ook een Moleskine notitieblok met de veelzeggende tekst ‘off the record’ erop. Het pakket heeft volgens de mailer een waarde van tachtig á vijfentachtig euro.

Een woordvoerder van DPG mailt, na publicatie van dit artikel: ‘Freelancers (de groep waar we veel mee samenwerken) hebben de Huskee cup en het Moleskine-boekje gekregen’.


Het kerstpakket van DPG Media.

Vorig jaar dumpten DPG-medewerkers hun kerstpakket - het mosselreceptenboek Hommage’ van Sergio Herman - massaal op Marktplaats. Dat lijkt nu niet zo het geval te zijn: op woensdagmiddag turfde Villamedia zes van deze koptelefoons op Marktplaats. Eén advertentie vermeldt: ‘In het kerstpakket van mijn werkgever zat deze draadloze Sony koptelefoon met noise cancelling! Een heel mooi cadeau, maar helaas had ik er al één’. Een andere advertentie: ‘Cadeau gekregen, maar wij zijn al voorzien’. En de andere advertenties hebben een zinnetje in gemeen: ‘Nieuw, ongeopend in de verpakking’. De richtprijzen op Marktplaats variëren van zestig tot tachtig euro.


De Sony-koptelefoon op Marktplaats.

Of de freelancers ook iets hebben gekregen is onduidelijk. Villamedia ontving enkele berichten van freelancers die alleen het notitieblok ontvingen - of daarvan nog hoopvol in afwachting zijn bij de brievenbus. Stagiaires vallen sowieso buiten de boot, mailt eén van hen. ‘Jammer!’

Bij Trouw bleek er - na enig misverstand - wél iets te zijn voor freelancers. Een van hen schrijft per mail: ‘Er liggen kerstpakketten! Voor iedereen, ook de freelancers. Er hoort ook een kaasje bij, die ligt in de koelkast. Opsturen kan helaas niet, dus kom hem zelf halen (en streep je naam van de lijst) of vraag of iemand anders hem voor je meeneemt’. En dat brengt wat uitdagingen met zich mee, want een correspondent mailt ons inderdaad niks ontvangen te hebben.

Eveneens per mail worden we erop gewezen dat de NOS het recept van vorig jaar herhaalt: een samengesteld kerstpakket (waarvan de inhoud ons dit jaar nog onbekend is) of een VVV-bon ter waarde van vijftig euro. De inhoud van het pakket bevat een ‘feestelijk borrelpakket, samengesteld in samenwerking met topchef Sergio Herman’, staat er in de begeleidende e-mail. In het pakket zit: serveerschaal van Serax, Italiaans platbrood, Oudwijker kaasfondue, sardines in Spaanse olijfolie en chips van San Nicasio. Speciale vermelding: het gaat om een ‘duurzame doos van recycled karton’.

Lees ook: ‘Wat zat er in jouw kerstpakket?’ - Het mediakerstpakketten-overzicht van 2022

Bij de AVROTROS was het ook simpel ditmaal. Een medewerker mailt: de keuze voor een podiumkaart ter waarde van 50 euro, óf een donatie aan WarChild. Wel met een kanttekening dit jaar: ‘AVROTROS geeft eigenlijk altijd de optie tot doneren, meestal aan een lokaal goed doel, maar nu wordt door de directie specifiek benoemd dat 2023 een jaar is “met veel onrust in de wereld. Daar kunnen we niet omheen en moeten we bij stil blijven staan”’.

Freelancers van het FD Persoonlijk kregen een blok zeep en een blok scrub. Dat wekt de vraag of dat de baas wellicht van mening is dat de medewerkers stinken…? Wij zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen. Redacteuren van het FD zelf krijgen ‘spaghetti, pastasauzen, olijfolie, wijn en chocoladetruffels. Allemaal biologisch. Inclusief het stro!’,


Het kerstpakket bij het FD Persoonlijk.

Een freelancer, die onder andere voor het Nederlands Dagblad werkt, schrijft: ‘Bij het ND heb ik een pakket gehad met kaas en worst en siroop en sap en jam en tomatenketchup en speltpannenkoekenmeel en meel voor kruidkoek et cetera (en een kerstgratificatie!).’

Bij Talpa komen - in ieder geval - de freelancers er wederom bekaaid vanaf. ‘Net als vorig jaar worden wij hier op de Bergweg een week van te voren al op het spek gebonden met stapels pakketten ‘kerstpakketten’. Zouden we dan dit jaar toch een uitgebreid kerstcadeau krijgen? Nee, niks bleek minder waar. Net als vorig jaar krijgen alle medewerkers van Talpa Network een cadeaubon van 75,-. Die je dan weer kan inwisselen voor een cadeaubon naar keuze. Maar dit is alleen voor de vaste medewerkers en de stagiairs. De freelancers lopen met lege handen de feestdagen tegemoet.’ Op de Bergweg in Hilversum, waar het mediabedrijf gevestigd is, is daarnaast ook een mysterie voer voor speculatie: ‘Voor wie de grote rode kerstpakketten zijn die ons al weken aankijken blijft een raadsel. Misschien wordt die volgend jaar opgelost’.

En hoe zit het bij de regionale omroep NH? Van Maaike Polder krijgen we een úitgebreid verslag geappt. ‘NH had gisteren een kerstborrel op de redactie in een verder desolaat M-gebouw (eerste keer sinds de verhuizing uit Amsterdam)’, schrijft ze. ‘Daar was een geweldige trombola met geweldige prijzen als tomatensoep, een op afstand bestuurbare mini-Range Rover (?), flessen wijn en een printer.’

En op donderdag volgde, per mail, het kerstpakket zelf. ‘Een lief berichtje van de directeur over dat de focus na dit drukke jaar even ligt op ‘afschakelen’ en tijd voor dingen die ‘klein, dichtbij en dierbaar’ zijn. Daarbij een linkje naar een zelf te verzilveren bon voor 50 euro - bij bekende online shops en dagjes weg, maar ook bijvoorbeeld ‘alles tegen ongedierte’. En tot slot: ‘Als het aan de kiezers ligt krijgen wij als regionale omroepen volgend jaar helemaal niks, dus we genieten er nog maar even van.’ Wij waren vooral erg onder de indruk van de foto die Polder meestuurde…

En van een freelancer die anoniem wenst te blijven kregen we een iets minder vrolijke e-mail. ‘NIKS. Acht opdrachtgevers en alleen dat blok zeep van FD Persoonlijk.’

Deze vrijdagochtend 22 december hebben we veel freelancers in de mail die hun kerstpakket delen. We trappen af met Omroep WNL waar ook de freelancers niet zijn vergeten. Zij kregen net als de rest allemaal een heel mooie wijnkoeler in de vorm van een oranje (hoe kan ‘t ook anders) SMEG-koelkast met erin een luxe fles champagne.

Het enige wat de freelancers niet kregen was nog een extra cadeaukaart hier bovenop. Maar de freelancer die ons schreef zei dat dit al meer was dan dat hij/zij van andere opdrachtgevers heb gekregen. ‘Dus ik ben zeer content’. ‘Bovendien komt er nog een goede kerstborrel aan en worden we het hele jaar door ook altijd uitgenodigd voor de feestjes.’ Kijk, feestjes, daar houden we bij Villamedia ook van.

Bij Elisabeth magazine was er een vegan chocoladereepje en een kaartje voor de freelancers.

Dan weer terug naar DPG. Deze regelmatige freelancer van DPG zegt een handgeschreven nieuwjaarskaartje van een van de redacteuren te hebben gekregen. ‘Ook mooi. Vorig jaar was er wél een fles wijn, dus wellicht wordt met deze besparing die 9 procent loonsverhoging bekostigd? En fijn om te lezen dat er toch nog ergens 1,1 miljard is gevonden om RTL te kopen.’

Bij Mediahuis Noord verwachten ze een koude winter: vaste medewerkers van de Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad kregen een muts met een kaartje. Freelancers blijven in de kou staan?

Voor medewerkers van Mediahuis is er een bon van 25,- die in een webshop verzilverd kan worden.

En wat te denken van dit kerstpakket voor medewerkers van Southfields, een Nederlandse televisieproducent, gespecialiseerd in sportproducties? Ze konden niet kiezen tussen een mood light, een koeler en een speaker, dus toen werd het alles-in-een: de ‘Coolux Mood light, cooler and speaker’. Willen wij stiekem ook wel!

Een medewerker van Mediahuis Radio (Veronica, 100%NL, Slam, Sublime en Sunlite) meldt dat er een traditionbeel voedselpakket is uitgedeeld. Er zat onder andere toast, kaas, pesto, aoli dips, chips, blond bier, wijn, chocolademelk, tortilla’s (& recept), pastasaus, chocolate chips cookies, cupcakes, vanile fudge, een set met kruiden, strooikaas, courgettesoep, peper en zout, olijven, kaasstengels en meer van dat in. En het 100% NL magazine.

Dit overzicht is verre van compleet. Kerstpakket, kleinigheidje ontvangen? Of juist wel of niet als freelancer? Krijgen de freelancers iets anders dan de medewerkers in vaste dienst? We willen er álles over weten. Mail Villamedia via o.v.v. ‘Kerstpakket’. Indien gewenst kunnen we je naam weglaten - geeft dit s.v.p. aan in je e-mail. Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe inzendingen.

 

Bekijk meer van

kerstpakket

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Carina Bergman, 21 december 2023, 14:48

Helaas. Ik heb, als freelancer, een heleboel opdrachtgevers maar van geen een krijg ik een kerstpakket, fles wijn, bon of iets dergelijks. Zelf dit jaar wel voor het eerst hier en daar wat relatiegeschenken gebracht. Die worden verloot onder de medewerkers heb ik her en der gehoord, dus ik weet niet of dat volgend jaar weer doe…

Matthijs Goes, 21 december 2023, 16:51

Maar als freelancer ben je toch zelf de werkgever? Neem een spiegel en kijk de boosdoener aan ;-)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.