word studentlid

— donderdag 22 december 2022, 13:51 | 6 reacties, praat mee

‘Wat zat er in jouw kerstpakket?’ - Het mediakerstpakketten-overzicht van 2022

‘Wat zat er in jouw kerstpakket?’ - Het mediakerstpakketten-overzicht van 2022
Het kerstpakket van Villamedia in 2022

UPDATE Het is een vraag die voor sommigen futiel, maar voor anderen juist een kwestie van levensbelang is: wat zat er in het kerstpakket? Villamedia maakt een rondje langs de velden en werpt een blik op de kerstpakketten van verschillende redacties. Zo ontdekten we onder andere dat het boek 'Hommage' van Sergio Herman dat DPG aan haar medewerkers uitdeelde, massaal op Marktplaats wordt geplaatst en dat het bij NRC nog onduidelijk is of de kerstpakketten wel worden uitgedeeld vóór kerst. Laatste wijziging: 27 december 2022, 06:45

Laten we eerst de hand in eigen boezem steken. Wat kregen de medewerkers van Villamedia dit jaar? Het antwoord is een volle doos met overwegend gezonde levensmiddelen zoals zwarte bessensap, stoofperen, ‘warm fruitmix’, kersenjam, een kortingskaart voor een speelpark te Oudkarspel én - natuurlijk - thee. Opvallend: het kerstpakket is geheel alcoholvrij. Ook zit er een VVV-bon bij ter waarde van dertig euro.

Dan gaan we over naar de kerstpakketten van DPG Media, die veelvoudig gedeeld werden door medewerkers van de uitgever. ‘DPG gaat uit zijn dak’, schrijft een redacteur van de Volkskrant. Er zit onder meer het boek ‘Hommage’ van Sergio Herman over mosselen bij en een paar sokken. Een andere medewerker van DPG signaleert echter iets opvallends: sinds DPG begin deze week is begonnen met het uitdelen van de kerstpakketten, wordt dat boek van Herman opeens massaal aangeboden op Marktplaats. ‘DPG scoort de blunder van het jaar’, schrijft een medewerker. Deze medeweker is eens gaan tellen en turfde zo’n veertig (!) exemplaren van het boek die deze week op Marktplaats werden gezet. Daar blijft het overigens niet bij. Een medewerker van DPG die het boek op Marktplaats zette, ontving kort daarop een berichtje via Marktplaats van een communicatiemedewerker van DPG. ‘Heb je dit boek vandaag als eindejaarsgeschenk ontvangen van je werkgever? Het staat je natuurlijk vrij om dit aan te bieden maar wellicht kun je er iemand blij mee maken in je nabije omgeving of op Marktplaats zonder er geld voor te vragen? Pay it forward zeg maar :)’, staat er in een screenshot in handen van Villamedia.

En opvallend veel van die kersverse advertenties vermelden dat het boek nog ‘nieuw in seal’ is. Het doet ons vermoeden dat het boek niet bij iedere medewerker van DPG in de smaak viel. En een ander item uit het kerstpakket, het paar sokken, prijkt donderdagochtend op de voorpagina van het AD en de aangesloten regiotitels, tipt een andere medewerker van DPG. Verschillende medewerkers van DPG Media zeggen dat freelancers alleen het boek in kwestie hebben ontvangen en niet de sokken. ‘Wel een beetje zuur’, mailt een freelancer. ‘Het is niet zo dat alle freelancers van de Volkskrant iets hebben gekregen. Ik in elk geval niet… Ik heb sowieso in meer dan twintig jaar als freelancer nog nooit een kerstpakket gekregen van de krant’, mailt een andere freelancer. ‘Ik weet niet waarom dit keer sommige freelancers het Mosselboek hebben gekregen, en wat het beleid daar achter was. Wie wel en wie niet? Vreemd.’ En de sokken laten ook de wensen over: ‘Die sokken van dpg is nog erger dan in jullie artikel is beschreven. Tekst doos: we plaatsen je graag op een voetstuk. De tekst kaartje in de doos van de sokken: je bent een held. Nu heb je ook sokken. Geen idee wie dit bedacht heeft (een Belg vermoedelijk) , maar een held op sokken is iemand die vlucht en lijkt me niet het juiste bericht om aan je personeel mee te geven. Dit kwam bij meerdere collega als beledigend over.’


Dan over naar de ‘concullega’s’ van Mediahuis. Daar bleef het in de afgelopen week opvallend stil. Kreeg men wel iets? Navraag leert dat er - net zoals in de ‘coronajaren’ - een digitale kerstmarkt is waarbij medewerkers zelf een cadeau kunnen uitkiezen. De waarde daarvan is nog onduidelijk en het is onbekend of ook freelancers hier iets mogen uitkiezen. Verschillende freelancers van Mediahuis zeggen in ieder geval (nog) van niks te weten. Maar het aanbod bleek een beetje tegen te vallen, schrijft een medewerker van De Telegraaf. Iedereen kreeg vijf punten om iets uit te zoeken, het was mogelijk om bij te betalen. ‘Maar het was echt schrikken toen ik het aanbod en de prijzen zag. Paar voorbeelden: een rolmaat van 3 meter (ja, een rolmaat) voor vier punten. Een simpel grijs tafelkleed van katoen, zeven punten. Een borrelplank (lees: plak als een snijplank, geen bakjes ed), zeven punten. Een tapanadeset (vier kleine bakjes op een bordje), vijf punten. Nul koopkrachtcompensatie gehad, dus we hadden wel iets meer verwacht dan dit.


Bij NRC blijken er wat praktische problemen te zijn rondom de distributie van de kerstpakketten, zeggen verschillende redacteuren. ‘De bonnen (want dat zijn het) schijnen in het pand te zijn, maar de vraag is hoe het gedistribueerd moet worden naar vaste collega’s en freelancers’, schrijft een medewerker die graag anoniem wil blijven. Normaal worden de kerstpakketten uitgedeeld tijdens de kerstborrel, nu is dat niet het geval. Het is niet duidelijk welke freelancers ook een kerstpakket krijgen en wat de waarde is van de bon. Na intern beraad blijkt het probleem vrijdagmiddag te zijn opgelost: medewerkers kunnen hun cadeau ophalen op een centraal punt in het pand aan het Rokin in Amsterdam.

‘De decadentie!!!!!’, mailt een medewerker van New Skool Media. En op de bijgevoegde foto zien we inderdaad een rijkelijk gevuld kerstpakket, met rode wijn, truffelchips en nog tal van andere lekkernijen.

Bij de NOS houdt men het simpel dit jaar. Er is een keuze uit een VVV-bon ter waarde van vijftig euro of ‘een of ander biologisch bijenpakket’, mailt een medewerker. Om het eenvoudig te houden krijgen freelancers én medewerkers in dienst allebei een waardebon met dezelfde waarde.

‘Als freelancer bij Omroep West kreeg ik punten om te besteden in een online webshop met producten uiteenlopend van airfryers, snijplanken, alcohol, luchtjes, goede doelen, potjes Nutella, etc’, mailt een freelancer. Wel ontdekte de freelancer in kwestie dat medewerkers in dienst meer punten krijgen (100) dan freelancers (80). ‘Het maakte wel wat tongen los op de redactie’, zo klinkt het.

Medewerkers van RTV Utrecht kregen een doos met verse lokale specialiteiten, een flesje wijn en twee mokken met het logo van de omroep erop. Zowel freelancers als medewerkers in dienst krijgen precies hetzelfde. En één onderdeel van het pakket - een stuk kaas - zorgde voor wat tumult op de redactie. ‘Bij sommige medewerkers begon dat namelijk nogal snel te schimmelen. Vervolgens rees de vraag of het schimmelkaas betrof en het dus de bedoeling was. Maar we denken toch dat het antwoord nee is’, mailt een medewerker die graag anoniem wil blijven.

Bij AVROTROS mocht je kiezen uit een podium-cadeaukaart van 50 euro, een bol.com-cadeaukaart van 50 euro of een donatie van 50 euro aan het dierenasiel in Hilversum. Volgens mij is met dat laatste 1200 euro of zo opgehaald. Bovendien kregen we bij EenVandaag nog deze schitterende fles prosecco van de baas, mailt een medewerker. ‘Gelukkig niet zo karig als bij DPG!’

Medewerkers van Mediahuis Noord (Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad) kregen een grijs fleecedekentje met ‘(subtiel!)’ het logo van Mediahuis Noord erop. En een chocoladekoek.

Bij uitgeverij Hearst kregen de medewerkers ‘een pakket met van alles wat, van een kaasmes met Hearstlogo, nootjes en wijn tot verschillende (gebarterde?) crèmes en smeersels’, mailt een medewerker. Maar vooral het kaartje met begeleidende tekst van CEO Marscha Krouwel zorgde voor wat gefronste wenkbrauwen. ‘Alle medewerkers - inclusief de vele Quest-medewerkers die recent zijn ontslagen (maar formeel nog wel in dienst zijn tot de opzegtermijn voorbij is, en die daarom dus ook een kerstpakket kregen) - ontvingen hetzelfde kaartje. Met daarop onder meer opvallende en weinig sensitieve kreten als “alle afdelingen hebben hun beoogde doelen behaald”. ‘Zou het grootschalige ontslag bij Quest dan toch niet nodig zijn geweest?’, vraagt de tipgever zich af. De brief gaat verder met zinnen zoals: ‘Vooruitkijkend zie ik uit naar een nieuw jaar (...) wanneer ik je weer mag verwelkomen op kantoor’. ‘Zouden die ontslagenen dan toch hun baan behouden?’ is één van de vragen die naar aanleiding van het kerstpakket leven op de redactie. ‘Nou ja, wat een kerstverrassing!’, eindigt de medewerker zijn e-mail cynisch.

De medewerkers van Omroep Brabant zitten er warmpjes bij met de feestdagen, tipt een medewerker. ‘We hebben een oversized fleecetrui gekregen voor op de bank, met het Omroep Brabant-logo erop, om lekker warm te blijven.’ Ook kregen ze een cadeaukaart ter waarde van 60 euro.

Wat men bij Talpa krijgt? ‘Een cadeaubon van cadeaubon.nl (waarde weet ik niet) en een kleine kortingsbon á 20 euro voor Expedia’, schrijft een freelancer. Zelf blijft de freelancer met lege handen staan: ‘Ik heb inmiddels mijn kerstpakket van Talpa Network (niet) ontvangen, want freelancers krijgen het niet. Ondanks dat ik de meest werkende van onze afdeling ben’.

Bij het Algemeen Dagblad krijgen - in ieder geval - de freelancers géén kerstpakket, iets dat haaks staat op het algemene beleid van uitgever DPG (zie hierboven). Maar een freelancer schrijft dat het personeel in dienst geld in heeft gezameld om de freelancers in ieder geval toch te voorzien van ‘een fles bubbels’. ‘Heel aardig, maar dus niet conform DPG beleid’, aldus de freelancer.

Medewerkers van het ANP krijgen een bijzondere trui voor de koude winter met hoge energieprijzen. ‘Het is een flinke upgrade qua stof ten opzichte van vorig jaar. Toen kreeg iedereen een paar ANP-sokken…’, mailt een medewerker.

Bij BNR en het FD kregen medewerkers géén kerstpakket, maar wél een Bol.com-cadeaubon van €100. In principe geldt dit ook voor freelancers, maar er is onduidelijkheid over wie er wel en niet in aanmerking komt. ‘Er zijn verschillende categorieën freelancers’, mailt een medewerker in dienst. Verschillende freelancers voor BNR en het FD melden echter wél de bon te hebbben ontvangen. Het schijnt dat freelancers een minimum aantal aan uren of diensten per week moeten draaien om in aanmerking te komen voor een kerstpakket, maar verschillende bronnen noemen een verschillend aantal aan uren/diensten.

Een freelancer van het Nederlands Dagblad schrijft een brief te hebben ontvangen waarin bedankt werd voor de inzet van het afgelopen jaar. Samen met de brief ontving de freelancer een bon van cadeaubon.nl, ter waarde van 25 euro.

Kosten noch moeite worden gespaard bij RTL. Voor medewerkers van de omroep is er op de parkeerplaats bij het pand op het Mediapark in Hilversum een kerststal gebouwd. ‘Medewerkers kregen meerdere bonnen die ze uit konden geven in diverse kerstkraampjes waar allerlei producten te halen waren. Denk aan kaarsen, servies, voedsel en meer. Daarnaast kreeg ook iedereen een kerstbonus van 1000 euro (na al eerder een compensatie te hebben gekregen voor de energieprijzen). Zo kan het dus ook’, mailt een partner van iemand die bij RTL werkt. ‘Zelf moet ik het dus doen met de DPG sokken en een boek wat ik inmiddels op marktplaats heb gezet’, schrijft de tipgever cynisch. Op de foto zien we inderdaad dat er flink is uitgepakt. Een freelancer meldt echter dat er geen kerstcadeau was voor freelancers: ‘We wisten van niks’. Zo ontstond de situatie dat medewerkers in dienst met cadeaus rondliepen en freelancers met lege handen stonden. ‘Aan het einde van de dag, na 18 uur, kregen de freelancers toch een cadeaubon van 50 euro in de mail. Fijn natuurlijk dat er toch aan ons werd gedacht, maar ook zuur dat we niet mee mochten doen met de rest en het pas achteraf kwam’, mailt de freelancer.

‘Als (onbezoldigd) bestuurslid van Investico kreeg ik gister een fles champagne. Van de redactieleden (!), met een leuke kaart. Omgekeerde wereld en heel lief. Tot dan was ik een zzp-er: zelfstandige zonder pakket’, schrijft Hans Laroes, oud-hoofdredacteur van de NOS.

De medewerkers van Follow the Money kregen een heel bijzonder presentje:

Staat jouw werk- en/of opdrachtgever hier niet tussen en heb je inmiddels je kerstpakket ontvangen? Laat ons weten wat erin zat via redactie@villamedia.nl o.v.v. ‘Kerstpakket 2022’. Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

OudRotterdamse_Spionneur, 22 december 2022, 18:01

Kerstpakketten?? Voor een gepensioneerde journalist (20 jaren bij dezelfde werkgever), is dit een woord uit de Dikke Van Dale.

Paul van den Dungen, 23 december 2022, 12:55

We kunnen over dit onderwerp cynisch doen, maar het is over het algemeen wel waar wat er over wordt gezegd.
Na 25 jaar freelancen bij de huis-aan-huisbladen van o.a. Wegener (soms een fles wijn), de DPG (heel af en toe fles wijn) en nu bij KMP (Kontakt Media Partners) dit jaar voor het eerst een waardebon van BOL.com wordt het woord kerstpakket alleen uitgesproken door de vaste medewerkers. Er blijft een wereld van verschil tussen vast en freelance.

photopress, 23 december 2022, 13:41

Tja je bent als redactie wel erg diep gegaan als je een paar sokken geeft als kerst cadeau en dan die belachelijke fles wijn en die truien die het ANP aan hun medewerkers gaf.
Maar ik vraag me dan wel af wat er in de hoofdredactie en directie van deze kranten en organisaties zoals het ANP in hun kerstpakket zat.
Dat zal aanzienlijk meer geweest zijn.

Hoe schaamteloos moet je zijn als je deze prullaria in een kerstpakket stop,dit is echt pure minachting voor je collega’s toch.
Ook al had het maar een cadeaubon geweest van ja wie,dan hadden ze de keuze gehad in misschien nog iets nuttigs te kopen.
Mijn inziens lijkt het mij beter een goede excuusbrief aan te bieden met een echt kerstcadeau bv €200 aan cadeaubonnen.
Ach ik kreeg nooit iets maar dat geeft niets ik heb het nooit gemist ik ben iemand die liever geeft want dat geeft mij meer waardering.
Beste collega’s als laatste tip.
Stuur uw pakket gewoon terug en laat de afzenders of die personen voelen dat u mens bent en graag eens op waarde worden ingeschat

Hans van Houdt, 23 december 2022, 13:56

Ben al 52 jaar freelancer bij Rotterdamse kranten. Eenmaal kregen we een


Ben al 52 jaar freelancer bij de Rotterdamse krant. Eenmaal kregen we een tinnen borrelglaasje. Het jaar er op een spel kaarten omdat dat glaasje toch te duur was. Het was het laatste extra wat we ooit kregen, maar ja, het was toch onze hobby, was de verklaring.

Lysette Verwegen, 28 december 2022, 09:56

Helemaal eens met Paul van den Dungen. Van Wegener/DPG nooit in 20 jaar iets gehad. Freelancers van huis-aan-huis media tellen al helemaal niet mee, ondanks dat ze - zwaar onderbetaald - de krant overeind houden. En iedereen - ook Den Haag - maar roepen dat lokale journalistiek zo belangrijk is…

Lysette Verwegen, 28 december 2022, 09:58

Dit jaar gelukkig wel waardering van Kontakt Mediapartners met een bon van 25 euro.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.