— woensdag 1 september 2021, 08:21 | 1 reactie, praat mee

Wat is er aan de hand bij de regionale omroepen? Bij AT5, RTV Noord en L1 is het al een tijdlang hommeles

Ineens barst de bom en ligt de onmin op straat. Het overkwam recent de omroepen AT5, RTV Noord en L1. Is er een gemene deler bij deze kwesties? Wat zijn de gevolgen voor de journalistiek en de journalisten? De coronabeperkingen maken het extra lastig de scherven te lijmen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

bartebisch, 7 september 2021, 11:17

Hoofdredacteur L1
moet nevenfunctie
tijdelijk neerleggen
Door Bart Ebisch
Hoe heftig intimidatie kan zijn laat Heksenjacht zien, een Noorse serie op Netflix. In het kort: office manager van een gerenommeerd advocatenkantoor ontdekt intern gigafraude. Zij kaart dit aan bij haar baas, gaat ervan uit dat maatregelen worden getroffen, maar wordt daarna zelf het werken onmogelijk gemaakt. Zogenaamde klachten van medewerkers, onder andere over racisme, maken van haar de rotte appel die uit de mand moet. De druk wordt zo hoog opgevoerd dat verweren geen enkele zin heeft.

Een verziekte bedrijfscultuur willen herstellen en zelf het onderspit moeten delven overkwam ook Peter Elbers, kortstondig directeur bij L1. Over intimidatie gesproken. Een lid van de Ondernemingsraad brak in in zijn werkkamer om een tekening van een kruis op te hangen. Hoofdredacteur Leo Hauben liet verzonnen berichten lekken naar de media. Elbers zou het personeel willen bespieden met verborgen camera’s. Bij iedere nieuwe ontwikkeling werd de leugen herhaald. Framen maakte van Elbers het lachertje in medialand. Alle kranten deden er aan mee, De Limburger en NRC Handelsblad voorop.

De directeur stapte ten einde raad naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Elbers viel niets te verwijten, oordeelde de rechter - maar hij is nu wel zijn baan kwijt. Een puinruimer, aangesteld door de rechter om een eind te maken aan de ‘ongezonde bedrijfscultuur’ bij L1, koos voor de makkelijke weg en offerde hem op, en (vooralsnog) niet de machtige Hauben, ook wel Don Leo genoemd.

Vanwege zijn dictatoriale bewind wilde de redactieraad hem jaren geleden aan de kant schuiven. Hauben, sinds 1992 hoofdredacteur, beloofde beterschap en kon blijven. Ook voormalig directeur Rob Stevens wilde van hem af, maar kon zelf zijn biezen pakken. Haubens positie lijkt onaantastbaar, ondanks talrijke klachten over zijn functioneren, zo bleek tijdens de zitting in Amsterdam. Wil de raad van commissarissen hem ontslaan dan kan de mediaraad – het orgaan dat de identiteit van L1 bewaakt – dat tegenhouden.

Hauben, de langstzittende hoofdredacteur van Nederland, is tevens lid van de Raad voor de Journalistiek. De raad beoordeelt op basis van klachten hoe (on-)ethisch journalisten te werk gaan. Uitgerekend Hauben - die de vuile mediaoorlog tegen Elbers ensceneerde met als doel, ‘Elbers naar elders’ - maakt deel uit van het tuchtcollege. De rechter in Amsterdam zei ernstig te twijfelen aan de integriteit van de hoofdredacteur. Ook zijn functioneren wordt onderzocht door de puinruimer. Wellicht is het onderzoek eind dit jaar klaar. Tot die tijd kan de in opspraak geraakte Hauben onmogelijk de ethicus uithangen bij de Raad voor de Journalistiek. Hij doet er verstandig aan zijn functie op te geven. Wil Don Leo niet wijken, dan moet de raad hem schorsen. Anders heeft ze geen recht van spreken meer.

Bart Ebisch is voormalig journalist.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.