— donderdag 18 oktober 2018, 08:51 | 0 reacties, praat mee

Washington Post publiceert laatste column Jamal Khashoggi

Turkse forensische politie tijdens onderzoek in het Saudische consulaat | Sedat Suna / EPA

De Washington Post heeft de laatste column gepubliceerd die journalist Jamal Khashoggi heeft ingeleverd. Eindredactrice Karen Attiah schrijft hoe ze uitkeek naar het moment waarop ze de tekst samen zouden nalopen. "Ik moet me erbij neerleggen: dat gaat niet gebeuren. Dit is zijn laatste werk dat ik voor The Post zal bewerken", aldus Attiah. Khashoggi betreurt in zijn laatste column de huidige staat van persvrijheid in de Arabische wereld.

Een rapport over wereldwijde persvrijheid van het Amerikaanse Freedom House leerde Khashoggi dat maar één land in de Arabisch wereld een werkelijk vrije pers kent: Tunesië. Jordanië, Koeweit en Marokko kennen ‘deels’ vrije pers. De rest van de pers in de Arabische wereld ligt aan banden, verzucht Khashoggi.

“Dat heeft als resultaat dat Arabieren in die landen ongeïnformeerd of verkeerd geïnformeerd zijn. Ze zijn niet in staat om op adequate wijze zaken aan te kaarten of zelfs publiekelijk te bespreken die de regio of hun dagelijks leven beïnvloeden”, aldus Khashoggi.

Hij soms een reeks voorbeelden op van personvrijheid, van vrienden in Saudi-Arabië die in de gevangenis belandden, internetcensuur of het in beslagnemen van complete oplagen van kranten in Egypte, omdat er iets onwelgevalligs in stond. “Zulke acties lokken nog maar zelden internationale ophef uit. Er komt wellicht een afkeurend geluid, al snel gevolgd door stilte.”

Nu Khashoggi vermoedelijk op gruwelijke wijze heeft betaald voor zijn recht van spreken, valt te hopen dat de journalist daar nu ongelijk in krijgt. Meer bij The Washington Post

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.