website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Washington Post publiceert laatste column Jamal Khashoggi

Lars Pasveer — Geplaatst in moord op donderdag 18 oktober 2018, 08:51

Turkse forensische politie tijdens onderzoek in het Saudische consulaat | Sedat Suna / EPA

Turkse forensische politie tijdens onderzoek in het Saudische consulaat | Sedat Suna / EPA

Nieuws De Washington Post heeft de laatste column gepubliceerd die journalist Jamal Khashoggi heeft ingeleverd. Eindredactrice Karen Attiah schrijft hoe ze uitkeek naar het moment waarop ze de tekst samen zouden nalopen. "Ik moet me erbij neerleggen: dat gaat niet gebeuren. Dit is zijn laatste werk dat ik voor The Post zal bewerken", aldus Attiah. Khashoggi betreurt in zijn laatste column de huidige staat van persvrijheid in de Arabische wereld.

Een rapport over wereldwijde persvrijheid van het Amerikaanse Freedom House leerde Khashoggi dat maar één land in de Arabisch wereld een werkelijk vrije pers kent: Tunesië. Jordanië, Koeweit en Marokko kennen ‘deels’ vrije pers. De rest van de pers in de Arabische wereld ligt aan banden, verzucht Khashoggi.

“Dat heeft als resultaat dat Arabieren in die landen ongeïnformeerd of verkeerd geïnformeerd zijn. Ze zijn niet in staat om op adequate wijze zaken aan te kaarten of zelfs publiekelijk te bespreken die de regio of hun dagelijks leven beïnvloeden”, aldus Khashoggi.

Hij soms een reeks voorbeelden op van personvrijheid, van vrienden in Saudi-Arabië die in de gevangenis belandden, internetcensuur of het in beslagnemen van complete oplagen van kranten in Egypte, omdat er iets onwelgevalligs in stond. “Zulke acties lokken nog maar zelden internationale ophef uit. Er komt wellicht een afkeurend geluid, al snel gevolgd door stilte.”

Nu Khashoggi vermoedelijk op gruwelijke wijze heeft betaald voor zijn recht van spreken, valt te hopen dat de journalist daar nu ongelijk in krijgt. Meer bij The Washington Post

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.