basis naar compleet

— donderdag 10 oktober 2013, 18:23 | 0 reacties, praat mee

Walvis

Naar foto's kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden. Laatste wijziging: 4 april 2014, 12:01

Zijn schoenen, zijn camera­ tas en zijn auto stinken er nu nog naar zegt foto­ graaf Peter de Krom. ‘De lucht die van zo’n rot­tende walvis komt is echt onbeschrij felijk en met niets anders te vergelijken dan met die van rottende walvis.’ Als de foto­graaf op maandag­ avond de 16e september tegen zes uur thuis komt in Hoek van Holland en zijn compu­ter aanzet, vliegen de Facebook­ meldingen hem om de oren. Alle vrienden en kennissen tonen foto’s en filmpjes van een aangespoelde walvis op het strand van ’s Gravenzande. Dat is ‘om de hoek’, en het ruikt naar een goede foto!

Rap terug de auto in en op naar het strand. Het loopt tegen zeven uur als hij de plek des on­heils nadert. Hij blijkt niet de enige belangstellende. Het hele dorp is kennelijk klaar met eten en met­ een daarna op pad gegaan om het wonder te aanschouwen. Allemaal met de auto en dat veroor­zaakt opstop­pingen en files. Chaos in de bermen. Politie erbij om het bin­ nen de perken te houden. De Krom klimt op zijn eigen auto en maakt foto’s van de chaos.

Daarna door naar het strand waar het dode beest ligt te stinken. Er zijn dranghekken omheen gezet. Het ziet er zwart van de mensen en dat fotografeert niet lekker. De Krom blijft er kort, want mikt op de dagelijkse grote foto in het hart van nrc.next waar hij geregeld voor werkt. Door de verkeerschaos mist hij de deadline. Balen! Het beeld van dat reusachtige beest laat hem echter niet los.

Tegen twaalven ’s nachts keert hij terug. Ook dan blijkt hij niet de enige nieuwsgierige. Hij maakt foto’s van het kadaver en gebruikt daarbij een flits. De vijftien dranghekken en het rood-witte afzetlint storen mateloos in het flitslicht. Hij sleurt alles weg en maakt om tien over twaalf de foto die op zaterdag 21 september over de hele breedte een pagina van Trouw siert. nrc. next plaatste op woensdag de 18e september uit dezelfde reeks een foto zonder het mannetje. Vreemd wel, want alleen daaraan kan de enorme afmeting van het beest worden afgelezen.

Bekijk meer van

Foto DNA Foto DNA De Dag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.