basis naar compleet

— vrijdag 26 april 2013, 17:58 | 0 reacties, praat mee

Akkoord

Naar foto's kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden. Laatste wijziging: 25 maart 2014, 18:57

Een historisch akkoord dat het land weer in beweging moet brengen, zo noemt Mark Rutte het nieuwe sociaal ak- koord dat 11 april na lang onderhandelen is bereikt. Van 18.00-21.45 uur hebben Wientjes, Asscher, Heerts en Rutte de mannen en vrouwen van de pers in de kantine van de Mondriaan school in Den Haag in spanning gelaten. De deadline nadert. Hoe de heren de deal in een bovenkamer van een Haagse school precies luister bij hebben gezet, weet niemand want er waren geen camera’s bij. Maar nu de persconferentie op een einde loopt voltrekt zich hier het ritueel van het handen schudden in optima forma.

‘Laatste vraag!’, hoort Martijn Beekman terwijl hij bezig is zijn eerdere foto’s van de pers- conferentie te verzenden naar het ANP. Die woorden zijn het signaal om direct naar het midden van de tafel te rennen waar de vier hoofdrolspelers zijn opgestaan. De groothoeklenzen van alle fotografen naderen de mannen tot anderhalve meter. Beekman en collega Raymond Ruting nemen de beste plekken in.

Rutte meende de vier handen in één greep te verenigen maar de andere heren leken zijn opzet niet te begrijpen. En dus werd het toch weer een ongemakkelijk ballet van kruiselings naar elkaar grijpende mannenhanden, aldus Beekman.

Wientjes schudt de hand van Heerts terwijl Asscher toekijkt en Rutte zijn jasje nog herschikt. Rutte schudt eerst Wientjes, vervolgens Heerts dan Asscher. Asscher begint met Heerts, dan Wientjes en dan Rutte. Vijf, hooguit zes seconden duurt deze onhandige uitvoering, aldus Rutting.

De fotografen kennen elkaar goed, maar zijn geen vrienden. Er wordt geduwd waardoor twee van de zeven beelden die Rutting maakt enigszins onscherp zijn. Wientjes is de eerste die zich omdraait en dan is het voorbij.

Deze foto, voor het ANP gemaakt door Martijn Beekman, staat op de voorpagina’s van Trouw, AD en de Wegener-kranten.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.