Waarde

Lezersonderzoeken laten keer op keer zien dat het interview het favoriete genre is van lezers en kijkers. Daarom staan er in dit nummer van Villamedia alleen maar interviews. En mochten de onderzoeken niet kloppen, het was in elk geval een plezier dit nummer te maken.
We hebben geen rode draad in de interviews willen aanbrengen, laat staan een boodschap in dit nummer willen verstoppen. Maar de geïnterviewde collega’s hebben dat onbedoeld samen wel gedaan.
Zonder uitzondering laten ze zien dat journalistiek voor hen veel meer is dan werken. Stiekem willen ze allemaal de wereld een beetje minder oneerlijk maken. Ook laten ze heel erg merken dat het een vak is waarvan je de inhoud, wat je doet, in hoge mate zelf bepaalt. Natuurlijk zijn er opdrachtgevers, chefs en nog hogere chefs die van alles van je willen, maar wie een duidelijke keuze maakt en zijn droom najaagt, kan eigenlijk niet mislukken.
Onvermijdelijk gaan veel gesprekken over de transformatie die de journalistiek doormaakt. Alles gaat naar online. Over het tempo en de manier waarop kun je nog wat discussiëren, over de richting niet.
Maar zelfs die discussie komt, afgaande op de interviews, langzaam maar zeker tot een afronding. Een paar zaken keren, soms anders verwoord, in de meeste gesprekken wel terug.
Allereerst het begrip ‘toegevoegde waarde’. Een journalist kan alleen de overgang naar digitaal maken, als hij op dat platform wat toevoegt. En dan is daar geld voor vragen eigenlijk heel logisch. Lichtend voorbeeld daarvan is Edwy Plenel, hoofdredacteur van het Franse Mediapart (pag 76).
Het tweede wat opvalt, is dat wie die lijn volgt eigenlijk als vanzelf uitkomt bij het volgende uitgangspunt: je voegt alleen waarde toe als je kwaliteit levert. Met kwaliteit haal je je publiek binnen en houd je ze binnen. Dat is best goed nieuws.
Praat mee