banner festival 23

— vrijdag 10 juli 2015, 12:01 | 0 reacties, praat mee

Waarde

© Truus van Gog

Lezersonderzoeken laten keer op keer zien dat het interview het favoriete genre is van lezers en kijkers. Daarom staan er in dit nummer van Villamedia alleen maar interviews. En mochten de onderzoeken niet kloppen, het was in elk geval een plezier dit nummer te maken.

We hebben geen rode draad in de interviews willen aanbrengen,  laat staan een boodschap in dit nummer willen verstoppen. Maar de geïnterviewde collega’s hebben dat onbedoeld samen wel gedaan.

Zonder uitzondering laten ze zien dat journalistiek voor hen veel meer is dan werken. Stiekem willen ze allemaal de wereld een beetje minder oneerlijk maken. Ook laten ze heel erg merken dat het een vak is waarvan je de inhoud, wat je doet, in hoge mate zelf bepaalt. Natuurlijk zijn er opdrachtgevers, chefs en nog hogere chefs die van alles van je willen, maar wie een duidelijke keuze maakt en zijn droom najaagt, kan eigenlijk niet mislukken.

Onvermijdelijk gaan veel gesprekken over de transformatie die de journalistiek doormaakt. Alles gaat naar online. Over het tempo en de manier waarop kun je nog wat discussiëren, over de richting niet.

Maar zelfs die discussie komt, afgaande op de interviews, langzaam maar zeker tot een afronding. Een paar zaken keren, soms anders verwoord, in de meeste gesprekken wel terug.

Allereerst het begrip ‘toegevoegde waarde’. Een journalist kan alleen de overgang naar digitaal maken, als hij op dat platform wat toevoegt. En dan is daar geld voor vragen eigenlijk heel logisch. Lichtend voorbeeld daarvan is Edwy Plenel, hoofdredacteur van het Franse Mediapart (pag 76).

Het tweede wat opvalt, is dat wie die lijn volgt eigenlijk als vanzelf uitkomt bij het volgende uitgangspunt: je voegt alleen waarde toe als je kwaliteit levert. Met kwaliteit haal je je publiek binnen en houd je ze binnen. Dat is best goed nieuws.

Bekijk meer van

Villamedia Mediapart

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.